Vučić: Rusija spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

Predsjednik Srbije nalazi se u zvaničnoj posjeti Rusiji
6 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.12.2017. 11:18h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je dobio potvrdu od ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Moskva spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine, pišu "Novosti".

"Dobili smo potvrdu Putina da je Rusija spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine", kazao je Vučić, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Rusiji.

"Postigli smo neku vrstu dogovora, ako bude pokušaja i namjere da se širi format učesnika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci željeli da postanu dio tog formata. Pitali smo da li bismo smjeli da kažemo da bi se sa naše strane uključila Ruska Federacija i on (Putin) je potvrdno odgovorio", rekao je Vučić na sastanku sa predsjednicom Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko.

Kako je Vučić rekao, ako Albanci budu željeli Amerikance u pregovorima, srpska strana će tražiti da u njima učestvuje Rusija, kako bi ti pregovori imali validnost.

"Za nas je to logično, jer Rusija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos po tom pitanju. O ovome nijesmo mogli ranije da govorimo, jer nijesmo imali zeleno svijetlo ruskih državnih organa. Sada imamo i možemo da govorimo o tome", zaključio je Vučić.

Vučić je izjavio da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o svim važnim pitanjima.

On je istakao i da je jedna od tema bio status Rusko-srpkog humanitanog centra u Nišu, piše B92.

Upitan da li je sa ruskim predsjednikom razgovarao o statusu Rusko-srpkog humanitanog centra u Nišu, Vučić je kratko naveo da je sa Putinom razgovarao o svim važnim pitanjima.

"Posebno u našim razgovorima u četiri oka", rekao je Vučić.

Vučić je, uoči razgovara sa Putinom u Moskvi, rekao da to nije laka tema za Srbiju.

"Vjerujem da niko ne bi bio u mojoj koži. Računam da će naši ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente, a kakav će biti odgovor Srbije taj odgovor će dati Vlada Srbije u periodu koji je pred nama u skladu sa sopstvenom nezavisnošću i suverenošću koja se ogleda i u donošenju odluka", rekao je ranije predsjednik Srbije.

On je u Moskvi dodao i da je sa Putinom imao “veoma ozbiljan i detaljan razgovor o vojno-tehničkoj saradnji i to u četiri oka”.

"Srbija je vojno neutralna zemlja, Srbija mora da osigura sebe i Srbija će napredovati u smislu svoje operabilne funkcionalnosti. To je ono što mogu da vam kažem", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara o vojno-tehničkoj saradnji, s obzirom na to da se u medijama najavljuje nabavka helikoptera i PVO sistema.

Bonus video: