Njujork tajms: Hapšenje Belivuka praćeno tvrdnjama o njegovoj sprezi sa ljudima iz vlasti

Sumnje da je Belivuk imao moćne prijatelje u vladi, ili bar u bezbjednosnim službama, sve su veće od 2016. godine, kada je uhapšen po optužbi za ubistvo, navodi list i podsjeća da je on potom pušten nakon što su DNK i drugi dokazi protiv njega ili nestali ili su bili odbačeni

30370 pregleda 11 komentar(a)
Belivuk, Foto: Printscreen
Belivuk, Foto: Printscreen

Hapšenje vođe grupe navijača Partizana Veljka Belivuka, osumnjičenog za ubistva, otmice i trgovinu drogom, praćeno je tvrdnjama o njegovoj navodnoj višegodišnjoj sprezi sa ljudima iz vlasti, piše danas američki list Njujork tajms.

U članku pod nazivom "Hapšenja drmaju fudbalsku scenu u Srbiji kojom vladaju gangsteri i Grobari", Njujork tajms navodi da se Srbija sada bavi pitanjem šta je dovelo do hapšenja Belivuka koji je "dugo djelovao nekažnjeno", i da mediji izvještavaju da je imao bliske veze sa vladom i snagama bezbjednosti.

"Vlast Belivuka predstavlja kao brutalnog mafijaša čije hapšenje signalizira njenu odlučnost da obuzda kriminalne bande koje su doprinijele podsticanju stravičnog nasilja u ratovima '90-tih na Balkanu, izvršile atentat na reformskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine i osujetile nastojanja Srbije da postane normalna, demokratska zemlja", piše novinar Endrju Higins.

Njujork tajms prenosi i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od 6. marta, kada su javnosti u direktnom prenosu prikazana tijela žrtava Belivukove bande.

"Naša poruka je da smo završili sa ovom bandom", podsjeća njujorški list na riječi Vučića, za koga dodaje da je veliki navijač Crvene zvezde koji je više puta govorio da je u mladosti učestvovao u navijačkim tučama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Vučić bio Belivukova meta, ali je priznala da su kriminalne bande razvile "snažne veze" sa državnim i bezbjednosnim strukturama i da su one sada pod istragom, piše Njujork tajms i dodaje da je ona navela da "mafija očigledno ne bi bila tako snažna da nije imala podršku u vladi".

Sumnje da je Belivuk imao moćne prijatelje u vladi, ili bar u bezbjednosnim službama, sve su veće od 2016. godine, kada je uhapšen po optužbi za ubistvo, navodi list i podsjeća da je on potom pušten nakon što su DNK i drugi dokazi protiv njega ili nestali ili su bili odbačeni.

List navodi da je "rašireno uvjerenje da Vučić nešto krije" i da se na to nadovezuje kampanja klevetanja u provladinim medijima usmjerena protiv onih koji dovode u pitanje priču predsjednika Srbije o snažnom obračunu s organizovanim kriminalom.

U tekstu se dodaje da je profesor prava Vladimir Vuletić, doskorašnji potpredsjednik Partizana, koji je javno optužio vladu da je bila u dosluhu sa Belivukom, od tada svakodnevno blaćen u tabloidima koji podržavaju Vučića.

"Profesor Vuletić je rekao da su Belivuk i navijač poznat pod nadimkom Sale Mutavi, koji je u međuvremenu ubijen, preuzeli kontrolu nad južnim dijelom Partizanovog stadiona ubrzo nakon što je Vučić postao premijer 2014. godine, i da su počeli da tuku svakoga ko na tribini uzvikuje uvrede na račun Vučića", stoji u tekstu.

Na meti tabloida se našao i portal KRIK, cijenjena grupa istraživačkih novinara, koja je godinama izvještavala o vezama vladinih zvaničnika i Belivukove bande, navodi Njujork tajms.

Higins piše i da je KRIK ranije objavio fotografije na kojima se vidi kako pripadnik Žandarmerije (Nenad Vučković Vučko) prisustvuje fudbalskim utakmicama sa Belivukom.

"U to vrijeme, policajac (Vučković) je bio u vezi sa visokom funkcionerkom Ministarstva unutrašnjih poslova (državnom sekretarkom Dijanom Hrkalović)", navodi se.

List dodaje da istražitelji povezuju Belivuka i sa desetogodišnjim ratom dva suparnička kriminalna klana (kavačkog i škaljarskog) oko kontrole rute za krijumčarenje narkotika preko Jadranskog mora, od Crne Gore do Zapadne Evrope.

Njujork tajms ukazuje da je spremnost na nasilje učinilo navijače srpskih fudbalskih klubova, naročito beogradskih rivala Partizana i Crvene zvezde, "moćnom silom na ulici i u burnoj politici zemlje".

List prenosi izjavu predsjednika Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirka Poledice da "nasilni navijači poput Belivuka predstavljaju toliko zastrašujuću silu da je kontrola nad njima uvijek bila prioritet svake vlade koja želi da izbjegne nevolje i da ostane na vlasti".

"Naše fudbalske huligane kontroliše država, oni rade ono što im država kaže da rade. Naši političari se uvijek plaše stadiona i njegove užašne moći. Oni znaju da bilo kakvo nezadovoljstvo na stadionu brzo može da se proširi na ulice. Oni žele da ga kontrolišu", rekao je Poledica.

Za obične navijače Partizana, zaključuje Njujork tajms, Belivuk nikada nije bio pravi navijač, već prevarant koga je predsjednik Vučić poslao da kontroliše i diskredituje ogorčenog rivala svog tima, Crvene zvezde.

Bonus video: