"nadam se da nije došao iz slovenije"

Milanović: Navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu je veliko sr**e

"Kada je u pitanju miran razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non-paper, pa ko god to napravio", rekao je novinarima hrvatski predsjednik

13556 pregleda 13 komentar(a)
Milanović, Foto: Screenshot/Youtube
Milanović, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu "veliko sr**e", a nada se da nije došao iz Slovenije, prenosi HINA.

Posljednjih dana u fokusu regionalne javnosti je navodni "non-paper" o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom prekrajanju prema etničkim linijama, a mediji kao autore spominju najviše slovenačke zvaničnike, što su oni demantovali.

"Kada je u pitanju miran razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non-paper, pa ko god to napravio", rekao je novinarima hrvatski predsjednik.

"Bilo kakvo miroljubivo razilaženje - Hrvatska do Drine, Beograd do Une - to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big sh**t (veliko sr**e)", rekao je Milanović.

Slovenački predsjednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare rekao da je privržen cjelovitosti BiH, da se protivi mijenjanju granica na Balkanu i da se zauzima za ubrzanje uključenja u Evropsku uniju svih država u regiji.

Premijer Slovenije Janez Janša negirao je da je bilo kakav "non-paper" o tome poslao u Brisel, a njemu bliski mediji navode da su te optužbe pokušaj domaće opozicije da kompromituje premijera prije nego što Slovenija početkom julapreuzme predsjedavanje EU, prenosi HINA.

"Ko god da je autor, prste dalje od BiH"

Milanović kaže da se nada da neslužbeni diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane, jer "objektivno ja njih dosta poštujem i mislim da nisu baš tako zalupani", kaže predsjednik Hrvatske.

"Dolazi li to od njega (Janše) ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome ko je autor toga da prste dalje od Bosne i Hercegovine", istakao je Milanović.

Za Janšu kaže da "zna biti vrlo enfant terrible i nešto drugo uz to".

"Taj Janša je ustvari prema Hrvatskoj bio neću reći blagonaklon, ali vidjelo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirana u slovenačkoj politici i upravo zato me katkad znao iznenaditi nekim svojim konstruktivnim stavovima bez obzira na to što zna pričati dosta toga", rekao je Milanović, prenosi HINA.

On je odbacio mogućnost razlaza BiH i zatražio je da se Hrvatima vrate temeljna ustavna prava iz Dejtona.

"Što se mene tiče, nema govora o razlazu BiH. Ono o čemu ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Dejtona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena, pa čak i ukradena", poručio je Milanović.

"Od razlaza BiH nema ništa"

Milanović je rekao je da je "činjenica da od razlaza BiH nema ništa" i dodao da se to neće dopasti predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali vjeruje da je i on toga svjestan.

Isto tako ne vjeruje da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije.

"Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno, i onda još ujedinjenje Kosova i Albanije", rekao je Milanović.

Da bi ta ideja dolazila iz Beograda, "to je neka kombinatorika koja nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih kriminalističkih serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte", rekao je Milanović.

Slovenački portal Necenzurisano objavio je prekjuče sadržaj "non-papera" bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskom, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Evropski savjet ni Evropska komisija.

Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov Zapadni Balkan - put naprijed, tvrdi portal.

Preporučujemo za Vas