u petak sastanak sa vučićem, brnabić, selakovićem

Mas: Dijalog Kosova i Srbije trebalo bi da se završi uzajamnim priznanjem

"Znam da će zbog istorijskih okolnosti to biti teško, ali na kraju procesa želim da pronađem rješenja za sve"

9194 pregleda 40 reakcija 35 komentar(a)
Hajko Mas, Foto: Reuters
Hajko Mas, Foto: Reuters

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas u Prištini da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi "uzajamnim priznavanjem", ocijenivši da moraju da postoje kompromisi da bi se došlo do konačnog rješenja.

"Naravno, priznavanje Kosova biće jedan od elemenata rješenja, u suprotnom neće biti realizovano. Normalno je da u dijalozima treba da postoje i kompromisi. Znam da će zbog istorijskih okolnosti to biti teško, ali na kraju procesa želim da pronađem rješenja za sve", izjavio je Mas nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Mas je na konferenciji za novinare ponovio da Njemačka podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo i podvukao da je rješavanje pitanja regiona kroz crtanje novih granica "opasna i nimalo realna opcija".

Mas će sjutra boraviti u Beogradu gdje će se sastati sa najvišim srpskim zvaničnicima - premijerkom Srbije Anom Brnabić, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Mas je nakon sastanka sa Osmani rekao da će Kosovu uskoro biti dostupno više doza vakcina protiv koronavirusa, jer Njemačka podržava Kosovo u borbi protiv koronavirusa i u ekonomskom oporavku.

"Kada smo razgovarali o temama, znam da je liberalizacija viznog režima važna za građane Kosova. Još jednom sam predsjednici iznio jasan stav njemačke vlade da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju i da treba da je dobije", kazao je on.

Prema njegovim riječima, nije stvar samo u ispunjavanju kriterijuma, već i u tome da se Evropska unija (EU) pridržava svojih obećanja.

"Mi smo tokom svog predsjedavanja EU postavili ovo pitanje na vrh dnevnog reda. Takođe ćemo raditi na drugim pitanjima kao što je priznavanje kosovskih vozačkih dozvola", rekao je on.

Njemački šef diplomatije je rekao da dijalog sa Srbijom vide kao "glavnu prepreku" napretku Kosova na evroatlantskom putu i izrazio podršku tom procesu.

"Želim jasno da podvučem da stremljenja da se problemi mogu riješiti crtežima na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim. Opasno je i razgovarati o tome. Srećan sam što je ovo brzo stavljeno u fioku", dodao je Mas.

Njemački ministar spoljnih poslova izrazio je podršku Vladi Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je na toj konferenciji da ruski uticaj u regionu ostvaruje ekonomski, politički, vojni i vakcinalni sistem.

"Ruski uticaj u našem regionu i dalje je moguć kroz Srbiju, taj uticaj će slabiti time što EU više podržava naš region u procesu evropskih integracija. Tako će se ovdje ukloniti ruski uticaj", kazala je kosovska predsjednica.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Osmani je rekla da će Kosovo voditi dijalog zasnovan na jasnim principima, dodajući da je promjena granica "logika koja pripada prošlom vijeku i da u prvom redu Vlada Kosova treba da se bavi pandemijom, njenim ekonomskim posljedicama, kao i vladavinom zakona.

"Dijalog sa Srbijom je proces u koji je Kosovo uključeno od početka. Mi smo pružili ruku za saradnju sa Srbijom, iako se ona još uvijek nije izvinila za zločine počinjene na Kosovu i još nema pravde za hiljade žrtava", ponovila je Osmani.

Ona je rekla da će Kosovo razviti dijalog zasnovan na jasnim principima, i neće prihvatiti "opasne avanture ni promjenom granica, logikom koja pripada prošlom vijeku, niti promjenom ustavnog uređenja Kosova, što bi ugrozilo unutrašnju funkcionalnost", jer kako je dodala, nefunkcionalno Kosovo nije potrebno ni Kosovu ni njegovim partnerima.

Preporučujemo za Vas