Ljotićevske pjesme na svečanosti za Dan pobjede u Srbiji

Događaj kojem je prisustvovao državni vrh Srbije, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenošen je na RTS-u

11738 pregleda 85 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Na svečanosti povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, u Narodnom pozorištu u Beogradu, recitovano je nekoliko pjesama fašističke organizacije Zbor.

Organizacija, na čijem je čelu bio Dimitrije Ljotić, tokom cijelog Drugog svjetskog rata bila je u kolaboraciji sa njemačkim okupatorom.

Svečanom skupu prisustvovao je državni vrh Srbije, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a događaj je prenošen na Radio-televiziji Srbije.

Tokom svečanosti recitovane su ljotićevske pjesme: “Mrtvi niste”, “Svi za jednoga” i “Mi znamo borbu što nas čeka”.

Jugoslovenski narodni pokret Zbor, Ljotić je osnovao u Ljubljani u januaru 1935. godine.

Nakon poraza Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu, Zbor se potpuno stavio u službu njemačkih okupacionih snaga i ubrzo osnovao svoje vojno krilo Srpski dobrovoljački korpus, za borbu protiv prvenstveno prokomunističkih partizana. Oružje, municiju, uniforme i hranu SDK je dobijao od Njemaca preko Vlade narodnog spasa generala Milana Nedića, koja je obezbjeđivala i plate za pripadnike te formacije. Od 1944. godine SDK dobijao je njemačko i italijansko naoružanje i uniforme.

Bonus video: