Šefovi diplomatija EU za stratešku pažnju Zapadnom Balkanu

"To je ključno za njihov evropski put, ali naravno, mi moramo da im pomognemo i da ispunimo svoj dio. To znači početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i viznu liberalizaciju za Kosovo. Crna Gora mora da ostane privržena putu ka EU, a Srbija mora da se fokusira na reforme i prevazilaženje nasljeđa rata"

3873 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Šefovi diplomatija više zemalja EU izjavili su uoči današnjeg sastanka, na kojem raspravljaju i o Zapadnom Balkanu, da tom regionu treba pokloniti stratešku pažnju.

"Želimo da napravimo pregled situacije i vidimo kako se možemo više angažovati u regionu, naglašavajući važnost koju Zapadni Balkan ima za EU, i da sagledamo kako možemo ponuditi bolju i snažniju evropsku perspektivu tom regionu", rekao je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel pred početak sastanka u Briselu.

Augusato Santoš Silva, šef diplomatije Portugala koji predsjedava EU, rekao je da očekuje veoma važnu političku debatu o Zapadnom Balkanu koji je važan za stabilnost i bezbjednost Evrope.

Njegov kolega Anže Logar, šef diplomatije Slovenije koja u junu preuzima predsjedavanje Unijom, podsjetio je da je Slovenija početkom oktobra domaćin neformalnog samita EU i dodao da Ljubljana podržava stav da Zapadni Balkan "ima statešku vrijednost za EU".

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman rekao je da je EU potrebno dodatno političko angažovanje i strateški pristup prema Zapadnom Balkanu, a da partneri u tom regionu moraju da pokažu rezultate u oblastima demokratske transformacije, ljudskih prava i vladavine prava.

"To je ključno za njihov evropski put, ali naravno, mi moramo da im pomognemo i da ispunimo svoj dio. To znači početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i viznu liberalizaciju za Kosovo. Crna Gora mora da ostane privržena putu ka EU, a Srbija mora da se fokusira na reforme i prevazilaženje nasljeđa rata", dodao je Grlić Radman uoči sastanka.

Slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok rekao je uoči sastanka da se Zapadnom Balkanu mora pokloniti strateška pažnja.

"Nažalost, proteklih 10 godina gotovo potpuno smo se fokusirali na proširenje, što je dobro jer je proširenje najtransformativniji instrument koji imamo u rukama, ali nije dovoljno, jer ne možemo pretvoriti naše odnose u tehničko sprovođenje... Ne smijemo izgubiti srca ljudi na Zapadnom Balkanu koji svakako svoju budućnost vide u EU", dodao je slovački ministar.

I šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg rekao je da odnosi EU i Zapadnog Balkana ne smiju da se svode samo na pregovore o pristupanju, već se regionu mora dati opipljiva perspektiva na više načina.

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde (Ann) izjavila je da reformski proces u zemljama Zapadnog Balkana treba da se nastavi, a da EU treba da ispuni sopstvena obećanja i odmah počne pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom.

"Odmah treba da počnemo pregovore o pristupanju jer smo tako odlučlili i to je važno zbog povjerenja u EU", rekla je Linde uoči današnjeg sastanka.

Državna sekretarka finskog ministarstva spoljnih poslova Nana Sumuvouri rekla je da Finska smatra da je veoma važno zadržati evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana.

Bonus video: