u 90. godini

Preminuo Đorđe Marjanović

Đorđe Marjanović je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su Zlatni mikrofon Radio Beograda (2016), Sretenjski orden trećeg stepena (2015), Zlatna plaketa Beograda.

23132 pregleda 2023 reakcija 21 komentar(a)
Marjanović, Foto: Printscreen
Marjanović, Foto: Printscreen

Pjevačka zvijezda Đorđe Marjanović preminuo je u devedesetoj godini, prenosi RTS.

Rođen je u Kučevu 1931. godine. Najpopularniji je bio tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka, na prostoru cijele bivše Jugoslavije. U Požarevcu je završio gimnaziju, a potom je napustio studije farmacije u Beogradu. Ubrzo počinje da radi kao statista, između ostalog i u JDP-u.

Prvi put je nastupio kao pevač na audiciji koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, poslije čega počinje da pijeva na brojnim gradskim zabavama. Prvu ploču „Muzika za igru“, objavio je za PGP-RTB 1959. godine i prodata je u 11.000 primeraka.

Pjesme – „Zvižduk u osam“, „Plavo u plavom“, „Stidljiva serenada“, publika je na nastupima često tražila na bis. Pjesmama „Pesma raznosača mleka“ i „Prodavač novina“ učestvovao je na festivalu u Opatiji 1960, i osvojio tri nagrade. Druga LP ploča, pod nazivom „Mustafa“ objavljena je 1962. godine. Naredne godine počinje karijeru u Sovjetskom Savezu, gdje je bio veoma popularan i gdje je održao koncerte sa brojnom publikom.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike – Beogradsko proljeće, Pjesma ljeta, Splitski festival, Zagrebački festival…

Godine 2009, nastupio je na Beoviziji. Oprostio se publike uopšte u maju 2004, koncertom u Centru Sava.

Za njegov 80. rođendan, u oktobru 2011, u Domu sindikata u Beogradu održan je kocert „Milordu s ljubavlju“, na kome su učestvovali brojni muzičari, među kojima su bili Leo Martin, Miki Jevremović, Cune Gojković…

Širom Srbije postojali su klubovi obožavalaca Đorđa Marjanovića, Đokista, koje je on redovno obilazio, rukovao se sa njima i fotografisao.

Na oduševljenje publike, u junu 2016, pojavio se na festivalu Pjesma ljeta u Smederevu i na plejbek izveo pjesme „Zvižduk u osam“, „Romana“ i „Nikad nije kasno“.

Đorđe Marjanović je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su Zlatni mikrofon Radio Beograda (2016), Sretenjski orden trećeg stepena (2015), Zlatna plaketa Beograda.

Preporučujemo za Vas