dužinu suđenja nazvao sramotom i travestijom

Milanović: Najvažnije da je sociopata Mladić u zatvoru

"Osam hiljada ubijenih muškaraca u Srebrenici po meni je genocid, nema takvog sličnog događaja ili presedana u zadnjih 50 godina", naglasio je hrvatski predsjednik

3113 pregleda 19 komentar(a)
Milanović, Foto: Reuters
Milanović, Foto: Reuters

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je najvažnije da je Ratko Mladić u zatvoru, a dužinu suđenja pred haškim sudom nazvao je sramotom i travestijom.

"Glavno da je u zatvoru. Neka je on tamo", rekao je Milanović novinarima na Krku o jučerašnjoj pravosnažnoj presudi Mladiću za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, prenijela je agencija Hina.

Hrvatski predsjednik je Mladića nazvao "sociopatom i groznim likom" i ukazao da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Znam da to neće leći nekima u Srbiji, ali tako je, žao mi je. Trebalo je sami kao narod da se zaštitite od toga da najgori sinovi vašeg naroda preuzmu stvar u svoje ruke i ubijaju nevine i nenaoružane", rekao je Milanović.

On je komentarisao o to što je predsjedavajuća haškog sudskog vijeća, sutkinja Prisca Matimba Njambe iz Zambije osporavala zločine u Srebrenici. Rekao je da je ona "ugledna sutkinja, ima dobru karijeru, ali ima čudan način rezonovanja".

"Osam hiljada ubijenih muškaraca u Srebrenici po meni je genocid, nema takvog sličnog događaja ili presedana u zadnjih 50 godina", naglasio je hrvatski predsjednik.

Milanović je upozorio da kriterijumi za genocid treba da ostanu visoki i da unutar te formulacije moraju da budu zadovoljeni "relativno strogi kriterijumi da se i genocid kao takav ne bi banalizovao".

"Genocid je i genocid nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu (...) najveći koji pamti naša civilizacija, genocid je i, na puno prizemniji način, počinjen protiv Tutsija u Ruandi koji su ubijani praktički ručno i morali plaćati za metak da ih ne bi ubijali mačetama, sve se to događalo 1994.", rekao je predsjednik Hrvatske i dodao da je godinu kasnije počinjen genocid u Srebrenici.

On je naglasio da je važno da se pošalje poruka da to "više nikad ne smije da se dogodi".

Preporučujemo za Vas