na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra

Selaković pozvao da se istaknu trobojke: Naša zastava je zajednička Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori

"Da je Srbin biti lako, ta Srbin bi bio svako. Ali mi smo narod koji je opstao na istorijskoj sceni zato što se borimo, a lakše ćemo se boriti zajedno sa zajedničkom sviješću i identitetom", naveo je Selaković

12302 pregleda 36 reakcija 38 komentar(a)
Selaković, Foto: BETAPHOTO
Selaković, Foto: BETAPHOTO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković pozvao je građane Srbije i Srbe u dijaspori da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji će biti obilježen 15. septembra, proslave isticanjem srpske trobojke.

"Naša zastava je zajednička Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, ali nismo dovoljno radili na izgradnji i poštovanju kulta zastave, koji je ukorijenjen kod mnogih naroda", rekao je Selaković učesnicima Samita srpske omladine i studenata Balkana "Sinergija kao ključ uspjeha".

Selaković je kazao da Srbi "moraju da se mnogo više obrazuju" i da "mnogo više uče o temeljima sopstvene nacionalne svijesti", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o potrebi njegovanja zajedničkog srpskog identiteta, Selaković je ocijenio da će Srbi kao narod opstati "ako budu jedinstveni i spremni da se bore za sopstvenu budućnost", navodi se u saopštenju.

"Da je Srbin biti lako, ta Srbin bi bio svako. Ali mi smo narod koji je opstao na istorijskoj sceni zato što se borimo, a lakše ćemo se boriti zajedno sa zajedničkom sviješću i identitetom", naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije je ukazao na značaj "snažnijeg i masovnijeg uključivanja mladih" u srpsku javnu i kulturnu diplomatiju, i predložio pokretanje "masovnog zajedničkog nastupa na društvenim mrežama, u okviru zajedničke borbe za promovisanje srpske kulture kao obilježja nacionalnog identiteta".

"Mislim da je uloga mladih u toj borbi ključna, a za vas je to 30 sekundi i jedan klik. Potrudite se da na takav način upoznajete cio svijet sa onim čime se kao narod ponosimo. Umrežimo srpsku omladinu u regionu, dolazite u Beograd i upoznajte se jedni sa drugima. Viđajte se i sarađujte, a mi smo tu da vam pomognemo kada ponudite ideju", rekao je Selaković.

Selaković je zahvalio Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS) i Centru za edukaciju i razvoj na organizaciji današnjeg skupa, i najavio da će Ministarstvo koje vodi od sljedeće godine finansirati Samit srpske omladine i studenata Balkana, i to ne projektno, već kroz redovno budžetsko finansiranje.