Pola miliona eura od Evropskog muslimanskog foruma za ulicu Ahmada Kadirova u Bosni

Sin Ahmada Kadirova je Ramzan Kadirov, današnji autokratski vladar Čečenije blizak Moskvi i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

6530 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUSA SADULAYEV
Foto: MUSA SADULAYEV

Ulica u Zavidovićima, gradu u središnjoj Bosni i Hercegovini (BiH), mogla bi uskoro nositi ime prvog čečenskog predsjednika Ahmada Kadirova, nekadašnjeg pobunjenika protiv Rusije koji je prešao na stranu Moskve i koji je ubijen 2004. godine.

Europski muslimanski forum, organizacija sa sjedištem u Briselu, tražila je to nakon sastanka s načelnikom Općine Zavidovići Hašimom Mujanovićem, 9. jula. Zauzvrat iz Foruma su obećali pola miliona eura za obnovu ulice i dijela mosta u Zavidovićima.

Na čelu Europskog muslimanskog foruma je Abdul-Vahed Nijazov, koji je, također, na čelu moskovskog Islamskog kulturnog centra, javnog odjela ruskog službenog vijeća muftija, tijela povezanog s Kremljem.

"Ja sam rekao da neću poduzeti bilo kakvu aktivnost sve dok ne bude izvjesno da će to biti. Ovdje smo vezani za financijska sredstva koja bi oni trebali donirati općini da bih ja mogao provoditi postupke, a sve dotad ja sam ih protokolarno primio kao i svaku drugu delegaciju", kaže načelnik Zavidovića Hašim Mujanović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Mujanović dodaje da je bilo riječi o nazivu ulice, ali i da su ovi dogovori "samo pilot-projekat".

"Ako bi to prošlo, možemo nastaviti suradnju, ako ne – ništa. Imao sam i ranije takve situacije da nije došlo do realizacije", kaže Mujanović.

Na pitanje zna li ko je bio Ahmad Kadirov – načelnik odgovara da je čuo o tome.

"Prije svega, to je nadležnost Općinskog vijeća koje odlučuje o nazivima ulica, trgova, mostova. Ne želim da idem mimo Općinskog vijeća, ali ne želim ni da odbijem sastanak bilo s kim", kaže on i dodaje da želi da se sačuva zloupotreba.

Na Facebook stranici Europskog muslimanskog foruma objavljene su fotografije posjete delegacije Foruma Zavidovićima na kojima je, između ostalog, i tabla naziva ulice na kojoj piše Ulica Ahmad hadži Kadirov – Općina Zavidovići.

Agencija Grozni-Inform, registrirana kod čečenskog Ministarstva za informiranje i nacionalnu politiku, objavila je 11. jula da je u Sarajevu održana međunarodna konferencija u spomen na Ahmade Kadirova, te da je "uoči konferencije u centru grada Zavidovići, održana ceremonija imenovanja ulice po Ahmadu-Hadži Kadirovu".

Mujanović, koji je na lokalnim izborima 2020. godine bio kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste, kaže kako je oprezan i ne želi načiniti nijedan potez koji bi doveo do toga, kako objašnjava, da zajednica u kojoj živi i radi bude predmet bilo kakve osude.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista nastala je zajedničkim savezom općinskih načelnika, koji su izabrani na lokalnim izborima u BiH 2016. godine, sastavljena uglavnom od bivših članova Stranke demokratske akcije (SDA).

Hamdo Džinić, opozicioni zastupnik u Općinskom vijeću Zavidovića iz Socijaldemokratske partije (SDP), za RSE kaže da "lično ne bi podržao" prijedlog da ulica u bh. gradu nosi me po Kadirovu.

"Znam o kome je riječ. Iskren da budem, ja sam protiv toga. Ja to neću podržati, jedino ako bi bio stav kluba vijećnika iz SDP-a", kaže Džinić i dodaje da nije upoznat šta se Zavidovićima nudi tom suradnjom.

S druge strane, na Facebook profilu Europskog muslimanskog foruma navedeno je da je posjeta Zavidovićima način međusobnog priznavanja muslimana Balkana i Kavkaza.

"U tom smislu, prirodno je da su neki dan, uoči 70. godišnjice kavkaskog muftije Ahmada-Hadži Kadirova, naša bosanska braća časno otvorila u Zavidovićima ulicu koja nosi njegovo ime. To je postalo moguće zahvaljujući sporazumima koje je EMF (Europski muslimanski forum) sklopio sa gradonačelnikom grada Hašimom Mujanovićem, uz aktivnu pomoć uvaženog Seada Šehića", napisano je.

U zvaničnom saopćenju nakon sastanka iz Općine Zavidovići su naveli da "razgovarano i o aktivnostima dogradnje mosta i izgradnje kružnog toka koji bi nosio ime Ramzana Kadirova, aktualnog čečenskog predsjednika."

Sin Ahmada Kadirova je Ramzan Kadirov, današnji autokratski vladar Čečenije blizak Moskvi i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ramzan Kadirov je vlast preuzeo 2007. godine, a optužen je za kršenje prava, mučenje, hapšenje LGBTIQ osoba, atentate na protivnike i kritičare i osvete nad članovima njihovih porodica.

Bonus video: