Mirno ali napeto: Na Jarinju i Brnjaku prekid saobraćaja i blokade, na Merdaru izdavanje privremenih tablica

Kako je javila RTS saobraćaj na dionicama Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok i dalje je u prekidu, na Jarinju nema putničkih vozila, i građani iz centralne Srbije koji rade na Кosovu idu preko prelaza pješice, odakle je dalje organizovan prevoz, a slično je i na prelazu Brnjak

7329 pregleda 23 reakcija 17 komentar(a)
Kosovski specijalci na Jarinju: Jučerašnja fotografija, Foto: Reuters
Kosovski specijalci na Jarinju: Jučerašnja fotografija, Foto: Reuters

Na sjeveru Kosova, gdje se na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare nalaze pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije koji sprečavaju ulazak na Kosovo vozila sa srpskim ili statusno neutralnim "KS" tablicama, situacija je mirna ali napeta, a Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i dalje protestuju protiv ove mjere.

Kako je javila Radio televizija Srbije (RTS) saobraćaj na dionicama Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok i dalje je u prekidu, na Jarinju nema putničkih vozila, i građani iz centralne Srbije koji rade na Кosovu idu preko prelaza pješice, odakle je dalje organizovan prevoz, a slično je i na prelazu Brnjak.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše tako što ih autobusi dovoze do prelaza, potom pješače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Kako je ranije saopštio MUP Kosova, na prelazu Merdare u toku jučerašnjeg dana izdato je više od 1.000 probnih "RKS" tablica.

Prištinske vlasti su navele da je ovaj potez "recipročna mjera", zato što na teritoriju centralne Srbije nije dozvoljen ulazak vozilima sa registarskim oznakama "Republike Kosovo - RKS", već ta vozila moraju na administrativnim prelazima da preuzmu privremene tablice koje izdaju srpske vlasti.

Srpska vozila na sjeveru Kosova do sada su koristila tablice koje izdaju srpske vlasti - sa registracijom za gradove na Kosovu, ili statusno neutralne "Unmikove - KS" tablice, koje od ponedjeljka kosovske vlasti ne priznaju.

Sporazum o priznavanju "KS" i srpskih tablica na Kosovu potpisan je na pregovorima u Briselu 2016. godine, sa rokom važenja od pet godina, a prije 15. septembra ove godine, kada je istekao, nije postignut novi dogovor.

Bonus video: