Kosovo ponudilo SAD da otvori stalnu vojnu bazu

"Pitanje Sjevera je pitanje koje pripada nama kao cijeloj državi. U budućnosti ćemo razgovarati sa NATO o tome kako ćemo se toga pridržavati, ali imamo sporazum kojeg se moramo pridržavati"

3958 pregleda 21 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio je danas da je Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ponudio uspostavljanje stalne vojne baze na Kosovu.

Mehaj je, kako je rekao, na tu temu razgovarao u Pentagonu sa podsekretarom američkog Ministarstva odbrane Kolinom Kalom, prenijeli su kosovski mediji.

"Iznijeli smo ponudu, ne samo kao ministar odbrane, već sam bio u koordinaciji s drugim djelovima vlade i predsjedništvom. Ta ponuda je sada ispred SAD", izjavio je on.

Mehaj je govorio i o sporazumu kojim se zabranjuje odlazak Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) na Sjever Kosova bez dozvole NATO.

"Razgovarali smo o geopolitičkom pitanju Sjevera. Ali, kao što znate, operacije koje su se odvijale u posljednje vrijeme su predvođene iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Pitanje Sjevera je pitanje koje pripada nama kao cijeloj državi. U budućnosti ćemo razgovarati sa NATO o tome kako ćemo se toga pridržavati, ali imamo sporazum kojeg se moramo pridržavati i tu smo u koordinaciji i sa NATO i sa SAD", rekao je Mehaj novinarima.

Bonus video: