Mediji: Zaev će ostavku formalizovati krajem ove ili početkom naredne godine

Prema Televiziji Telma, neki od partnera u vladajućoj koaliciju su na sastanku pokušali su da ubijede Zaeva da odustane od ostavke koju je objavio na izborni dan, ali je premijer ostao pri svom stavu

4197 pregleda 1 komentar(a)
Zaev, Foto: Reuters
Zaev, Foto: Reuters

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ostavku će najvjerovatnije formalizovati krajem ove ili početkom naredne godine, objavili su danas pojedini makedonski mediji.

Kako navode, razlog za odlaganje je to da ne bi bila propuštena mogućnost za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU) u decembru, koju je premijer nagovijestio na sastanku sa koalicionim partnerima.

Zaev je u nedjelju uveče rekao da podnosi ostavku na mjesto premijera i lidera vladajućeg SDSM zbog poraza te stranke na lokalnim izborima, ali je do sada nije dostavio parlamentu i stranačkim organima.

Prema Televiziji Telma, neki od partnera u vladajućoj koaliciju na jučerašnjem sastanku pokušali su da ubijede Zaeva da odustane od ostavke koju je objavio na izborni dan, ali je premijer ostao pri svom stavu.

Zaev je ipak načelno na tom sastanku prihvatio da ostavku podnese krajem ove godine ili početkom januara naredne godine.

Razlog za to je, preme izvoru Telme, "nada koju im je saopštio premijer za rješavanje spora sa Bugarskom i mogućoj međuvladinoj konferenciji sa EU sredinom decembra".

Prema portalu Sloboden pečat, moguće je da se ostavka Zaeva efektuira tek u decembru, jer je na jučerašnjem sastanku vladajuće koalicije procijenjeno da bi SAD mogle da ubrzaju evrointegracioni proces Sjeverne Makedonije.

Na tom sastanku je, dodaje se, Zaev čvrsto ostao pri svom javno iskazanom stavu da se povlači sa premijerske funkcije.

"Odluku za ostavku koalicionim partnerima je obrazložio kao čin lične odgovrnosti za izborni poraz, sa ciljem očuvanja sopstvenog dostojanstva i integriteta nakon što nam je 'EU zalupila vrata pred nosom'. Rekao je i da će ga, ukoliko ostane premijer, opzicija svakodnevno prozivati za ostavku, što bi stvorilo lošu klimu u društvu", navodi Sloboden pečat.

U opozicionoj VMRO DPME smatraju da Zaev neće stvarno podnijeti ostavku na mjesto premijera, već da "blefira" kako bi izbjegao odgovornost.

"Zoran Zaev je ponovo blefirao i ostaje na fejsbuk ostavci, ali nije dostavio dopis parlamentu", izjavio je funcioner VMRO DPMNE Dragan Kovački na konferenciji za novinare.

Bonus video: