Makron u prvoj posjeti Hrvatskoj

Hrvatska i Mađarska su dvije zemlje EU koje Makron još nije posjetio od početka svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata, započetog u maju 2017.

1555 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron boraviće danas i sjutra u prvoj posjeti Hrvatskoj, gdje će potvrditi prodaju aviona Rafal i potpisati strateško partnerstvo.

Kako su ranije prenijeli francuski mediji, pozivajući se na izvore Jelisejske palate, Makron će biti prvi predsjednik Francuske koji će posjetiti Hrvatsku od njene nezavisnosti.

Hrvatska je u maju, u cilju modernizacije svog vojnog vazduhoplovstva, najavila kupovinu 12 aviona Rafal francuskog proizvođača Daso avijasion (Dassault Aviation).

Ugovor je vrijedan oko milijardu eura i to je najveća hrvatska narudžbina oružja od njene nezavisnosti poslije raspada bivše Jugoslavije, dodali su francuski mediji.

Agencija Hina prenijela je da Makron stiže uveče i da će sjutra razgovarati sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Hrvatska i Mađarska su dvije zemlje Evropske unije (EU), koje Makron još nije posjetio od početka svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata započetog u maju 2017. godine.

Makron će poslije Hrvatske boraviti u Italiji, gdje će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo.

Jelisejska palata je navela da je cilj te mini evropske turneje priprema francuskog predsjedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. januara 2022. godine, a u Francuskoj su naredne godine predviđeni i predsjednički izbori.

Bonus video: