Egzodus mladih alarm za sve

Novo istraživanje je pokazalo da 47 odsto građana BiH starosti između 18 i 29 godina razmišlja o odlasku u inostranstvo privremeno ili zauvijek

1962 pregleda 2 komentar(a)
Foto: DADO RUVIC
Foto: DADO RUVIC

Studentkinja atrhitekture Arijana Pirušić je jedna od oko 23.000 mladih koji planiraju da napuste Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim obrazovanjem i šansama za zaposlenje, što je dio godišnjeg odliva mozgova iz njihove domovine.

Novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) otkrilo je da 47 odsto građana BiH - ili 269.000 - starosti između 18 i 29 godina, razmišlja o odlasku u inostranstvo privremeno ili zauvijek, nezadovoljni nemogućnošću zaposlenja, lošim javnim službama i endemskom korupcijom, prenio je Rojters.

Pirušić (23), koja sada završava master studije ahitekture na Univerzitetu u Sarajevu, provešće posljednji semestar na Univerzitetu Štutgart u Njemačkoj u okviru Erasmus programa Evropske unije za razmjenu studenata. Međutim, ona takođe planira da potraži posao u inostranstvu.

”Ovdje nema perspektive za mlade arhitekte, sve se svodi na minimalac”, rekla je Rojtersu.

Arijana je izjavila da su sve sfere života u njenoj zemlji sklone korupciji i da mladi teško nalaze posao bez političkih ili porodičnih veza.

Rojters navodi podatak Međunarodne organizacije rada da je stopa nezaposlenosti među Bosancima između 15 i 29 godina iznosila 34 odsto 2019.

U izvještaju UNFPA ranije ove godine navedeno je i da u prosjeku 50.000-55.000 ljudi, uglavnom kvalifikovanih radnika i profesionalaca, od kojih mnogi imaju rodbinu u inostranstvu, napusti BiH svake godine. Ukoliko se taj egzodus nastavi, broj stanovnika bi mogao pasti ispod 1,6 miliona do 2070, sa sadašnjih oko tri miliona, upozoreno je u izvještaju.

”Znamo da su 23.000 od tih 50.000 mladi ljudi između 18 i 29 godina”, rekao je Džon Kenedi Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH.

”To bi trebalo da alarmira svaku zemlju, svaki segment društva, kreatore politike... (i) poslovne ljude”, izjavio je za Rojters.

Agencija navodi da se firme širom BiH sve više žale na nedostatak kvalifikovanih radnika. Neke od njih, poput metaloprerađivača “Kromeks” iz Prijedora, nude stručno osposobljavanje i konkurentnije zarade.

”Borimo se da naše radnike zadržimo ovdje”, kaže direktor “Kromeksa” Enes Pehlić. “Ne možemo spriječiti ljude da idu u inostranstvo ni pošto završe obuku, iako neće svi otići.”

Stefan Kotroman (17), pripravnik u “Kromeksu” koji je zahvalan što može da nauči zanat zavarivanja, primjer je ovog drugog.

”Ako nađete svoj put ovdje i izučite zanat, nema potrebe da napuštate zemlju”, rekao je Kotroman za Rojters.

Bonus video: