američki izaslanik za zapadni balkan u posjeti

Eskobar u Skoplju: SAD snažno podržavaju brzu evropsku integraciju Sjeverne Makedonije

Kako je ministar spoljnih poslova Osmani istakao, "postoji konretan angažman, odvijaju se razgovori i nadamo se što bržem formiranju političke vlade u Bugarskoj i mogućnosti da se donese odluka za započinjanje pregovora u toku decembra".

1940 pregleda 0 komentar(a)
Eskobar, Foto: TV Vijesti
Eskobar, Foto: TV Vijesti

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju brzu evropsku integraciju Sjeverne Makedonije i sa evropskim partnerima radimo da se to što prije ostvari, izjavio je danas u Skoplju zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Eskobar.

Eskobar, koji je i američki izaslanik za Zapadni Balkan, rekao je to nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem na zajedničkoj konferenciji za novinare, ističući da je Sjeverna Makedonija dio Evrope kulturno, istorijski i sve više ekonomski i da treba da ima mjesto za stolom EU.

"Zbog toga nastavljamo da podržavamo vaše napore da se pokaže fleksibilnost u procesu pregovaranja u evropskim integracijama, kao i da produžavanje reformskog procesa postane relanost", rekao je Eskobar.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije zahvalio se Eskobaru na njegovoj prvoj posjeti Skoplju i istakao da je njegova zemlja zahvalna za nedvosmislenu podršku koju je u Rigi dao državni sekretar Entoni Blinken.

"Uvjereni smo da je ta poruka dobro primljena, shvaćena i podržana od svih. Sada je trenutak da EU započne pregovore sa Sjevernom Makedonijom", rekao je Bujar Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Eskobarom.

Kako je ministar spoljnih poslova Osmani istakao, "postoji konretan angažman, odvijaju se razgovori i nadamo se što bržem formiranju političke vlade u Bugarskoj i mogućnosti da se donese odluka za započinjanje pregovora u toku decembra".

Na pitanje da li Eskobar ima susret sa bugarskin predstavnicima da bi razgovarao o rješenju spora Sofije sa Skopljem, Osmani je rekao da ne može da komentariše u Eskobarovo ime, ali da može da kaže da su SAD aktivno angažovane da se što brže pronađe rješenje (o uklanjanju bugarskog veta na početak pregovora), jer je u njihovom strateškom interesu da Sjeverna Makedonija počne pregovore i cio region bude deo EU.

"To je potvrdio nekoliko puta na sastanku, kao i sada pred vama", dodao je Osmani.

Kako je istakao, započinjanje pregovora će biti velika potvrda za njegovu zemlju da ostane posvećena demokratskim reformama i ubrza evropsku integraciju.

"Još važnije, to će biti veliko ohrabrenje za druge. Potvrdiće kredibilnost EU. Ohrabriće se procesi za prevazilaženje razlika i pomirenje u regionu", rekao je šef diplomatije Sjeverne Makedonije.

Eskobar se nakon sastanka sa Osmanijem sreo sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, a planiran je i susret sa premijerom Zoranom Zaevom.

Na sastanku sa Pendarovskim, kako je saopšteno, razgovarano je o bilateralnim odnosima SAD i Severne Makedonije, kao i o stanju u regionu.

Pendarovski je istakao važnost snažne i kontinuirane podrške SAD u ostvarenju strateških ciljeva Sjeverne Makedonije od proglašenja nezavisnosti do danas.