Pokret Oslobođenje: Upravni sud poništio odluku MUP kojom je Dumanović dobio otkaz u policiji

Dumanović je izjavio da je sada "ogoljeno jasno da se radi o političkom progonu". "Sve vrijeme govorimo da se radilo o čišćenju Uprave kriminalističke policije, jednog od najvažnijih odjeljenja policije u borbi protiv kriminala, od poštenih policajaca. To je sprovodila (bivša državna sekretarka MUP-a) Dijana Hrkalović direktno po nalogu (predsjednika Srbije) Aleksandra Vučića", naglasio je Dumanović

5352 pregleda 2 komentar(a)
Dumanović, Foto: BETAPHOTO
Dumanović, Foto: BETAPHOTO

Upravni sud uvažio je tužbu bivšeg pripadnika Uprave kriminalističke policije (UKP) Srbije i jednog od osnivača pokreta Oslobođenje Milana Dumanovića, zbog otkaza koji je dobio 2019. godine, saopštio je danas taj pokret.

Kako se navodi u saopštenju, sud je poništio rešenje disciplinske komisije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), samim tim ukinuo rješenje o otkazu i naložio policiji da donese novo rješenje.

Dumanovićev pravni zastupnik Vladimir Todorić rekao je da je MUP sada dužan da Dumanovića vrati na posao.

"Usljed apsolutne zastarjelosti disciplinske odgovornosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova je takođe u obavezi da zaustavi svaki dalji progon Dumanovića", rekao je Todorić.

On je dodao da je to druga presuda u korist Dumanovića u tom slučaju.

"Još jednom je dokazano da su otkazi uručeni nelegalno i da se zakon u slučaju Milana Dumanovića krši već pet godina", kazao je Todorić.

Dumanović je izjavio da je sada "ogoljeno jasno da se radi o političkom progonu".

"Sve vrijeme govorimo da se radilo o čišćenju Uprave kriminalističke policije, jednog od najvažnijih odjeljenja policije u borbi protiv kriminala, od poštenih policajaca. To je sprovodila (bivša državna sekretarka MUP-a) Dijana Hrkalović direktno po nalogu (predsjednika Srbije) Aleksandra Vučića", naglasio je Dumanović.

On je podsjetio da je prije dvije nedjelje takođe pobijedio u sudskom procesu na osnovu krivične tužbe direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića.

Gašić je tužio Dumanovića nakon gostovanja u emisiji "Utisak nedelje", kada su iznijeta "saznanja da su Srpska napredna stranka (SNS) i političke strukture u BIA umiješane u trgovinu narkoticima".

"Sud ovim odlukama praktično potvrđuje da je SNS umiješana u kriminalne radnje u Srbiji", kazao je Dumanović.

Policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović otpušteni su nakon što su se javno usprotivili političkim zloupotrebama koje u MUP-u sprovodi Srpska napredna stranka.