Borelj smatra "besmislenom" novu rundu dijaloga Srbije i Kosova

"Ovaj sporazum je postignut u dobrom duhu. Žao mi je, ali mi moramo da nastavimo da tražimo sprovođenje sporazuma", poručio je Borel

3507 pregleda 1 komentar(a)
Borel, Foto: REUTERS
Borel, Foto: REUTERS

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je ocijenio da je "besmisleno" organizovati novu rundu dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou, kada nema naznaka da su strane spremne da napreduju u procesu.

"Jasno smo stavili do znanja, poslije dva ovogodišnja sastanka, da je spremnost da se obje strane dogovore o konkretnim rezultatima preduslov za sljedeći sastanak. Bilo bi potpuno beskorisno organizovati još jedan sastanak ako se ovi uslovi ne ispune", rekao je Borel. Dodao je da, po njegovom utisku, ne postoji spremnost strana za dogovorom.

Šef evropske diplomatije, koji je u novembru najavio da će novi susret u okviru dijaloga biti do kraja ove godine, rekao je da godina još nije gotova i da evropska strana nastavlja sa nastojanjima da organizuje novi susret.

Borel je izjavu dao nakon susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Njih dvojica su bili na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Kosova.

Upitan o spremnosti zvanične Prištine da sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO), šef kosovske vlade Kurti je ocijenio da se radi o sporazumu koji "nije položio ispit pred Ustavnim sudom Kosova".

"Dvije trećine Briselskog sporazuma Srbija ne sprovodi, ali Beograd voli da pomene jedan sporazum (ZSO). Kada je Ustavni sud doneo odluku, nijedan Srbin Kosova nije protestovao, samo Beograd", rekao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da "budući dijalog između Kosova i Srbije ne bi trebalo da zadovolji političare ili da sačuva obraz jednog političara, već da koristi ljudima".

Kurti je ocijenio da "ZSO služi Beogradu, a ne Srbima na Kosovu kojima je on takođe predsjednik vlade".

U vezi s tim je reagovao šef evropske diplomatije Borel, navodeċi da se ne slaže sa konstatacijom prištinskog sagovornika.

"Ne slažem se sa vama da odluka Ustavnog suda onemogućava sprovođenje dogovora o ZSO. Ovaj sporazum je postignut u dobrom duhu. Žao mi je, ali mi moramo da nastavimo da tražimo sprovođenje sporazuma", poručio je Borel i podvukao da postoje mnogi sporazumi na čekanju koji obje strane moraju da sprovode. Dodao je da je dogovor o ZSO "veoma važan".

Na zasijedanju Savjeta o stabilizaciji i pridruživanju provjerava se u kojoj mjeri su sprovedene odredbe iz pristupnih pregovora određene države sa Evropskom unijom. Kosovo i EU su sporazum o stabilizaciji i pridruživanju postigli 2015 godine.

Bonus video: