Siniša Mali poslije poništavanja doktorata: Politička odluka

"Nastaviću da se borim, kao što se borim već osam godina. Politička hajka koja se vodi protiv mene može samo da me motiviše da radim još i više i bolje“, napisao je ministar finansija Srbije Siniša Mali

3971 pregleda 2 komentar(a)
Mali, Foto: BETAPHOTO
Mali, Foto: BETAPHOTO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali nakon što je Senat Univerziteta u Beogradu donio jednoglasnu odluku da je njegov rad plagijat na Instagramu je objavio da vjeruje u svoj doktorski rad i ocijenio da je riječ o političkoj odluci koju on ne može prihvati.

Mali navodi da vjeruje da u svoj doktorski rad i dodaje da se ne plaši, jer „zna da je istina na njegovoj strani“, prenosi N1.

„Uvijek mi je bilo važno da stičem novo znanje, jer je to jedina stvar u životu koju vam niko ne može oduzeti. Ponosan sam na sve što sam naučio u posljednjih 20 godina, koliko se aktivno bavim ekonomijom i finansijama. Za to vrijeme sam uspio da položim i najteže stručne, međunarodne ispite iz tih oblasti, koji važe za prestižne u svjetskim ekonomskim krugovima. Želio sam da na taj način dodatno unaprijedim svoje znanje“, naveo je Mali.

On je naglasio da mu je drago što danas, kako je naveo, to znanje može da iskoristi na najbolji način – a to znači da odgovorno upravlja budžetom države i da obezbijedi novac za nove puteve, bolnice i škole za veće penzije i plate, za isplatu pomoći građanima i privredi u vrijeme pandemije.

„Mislim da je to mnogo važnije od političke hajke koja se zbog doktorata vodi protiv mene punih osam godina unazad. Ja vjerujem u svoj doktorski rad, isto kao što vjerujem i u svoj rad u Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srbije. Riječ je o političkoj odluci, koju ne mogu da prihvatim i zbog toga će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da je opovrgnem. Ne plašim se, jer znam da je istina na mojoj strani. Nastaviću da se borim, kao što se borim već osam godina. Politička hajka koja se vodi protiv mene može samo da me motiviše da radim još i više i bolje“, napisao je Mali.

Senat beogradskog univerziteta poništio je jednoglasno na današnjoj sjednici odluku o dodjeljivanju doktorata ministru finansija Siniši Malom.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu potvrdio je ranije u drugostepenom postupku rješenje tadašnjeg dekana Fakulteta organizacionih nauka Milije Suknovića, koji je ministru finansija Siniši Malom izrekao mjeru javne osude zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorske disertacije.

Senat je već 12. decembra 2019. godine poništio diplomu o doktoratu Siniše Malog, ali tu odluku iz proceduralnih razloga poništio je Upravni sud.

Senat je najviši stručni organ Univerziteta i ima 46 članova: rektora, četiri prorektora iz reda redovnih profesora, 31 dekana fakulteta, četiri predsjednika veća grupacija, predsjednika Veća instituta i pet direktora naučnih instituta. Za odluku o doktoratu bili su potrebni glasovi 24 člana Saveta.

Bonus video: