Fajon i Bilčik izrazili zabrinutost zbog izvještaja o nepripremljenosti biračkih odbora

Evropska unija je pozdravila rezultat referenduma na kojem su građani Srbije podržali ustavne promjene kao važan korak ka nezavisnijem pravosuđu dodajući da srpske vlasti sada treba da izmjene mnoge zakone

2847 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik izrazili su zabrinutost zbog izvještaja da na referendumu o promjenama Ustava Srbije birački odbori nisu bili adekvatno pripremljeni da sprovedu proces glasanja.

"Pozivamo nadležne organe da osiguraju poboljšanje u toj oblasti uoči predstojećih izbora. Nastavićemo da pratimo sprovođenje ustavnih promjena odobrenih na referendumu, kao i drugih reformi vladavine prava", navodi se u zajedničkom saopštenju dvoje evroposlanika.

Fajon i Bilčik takođe su izrazili žaljenje što nije postignut dogovor sa vlastima na Kosovu da se omogući prikupljanje glasačkih listića birača koji tamo žive, kao što je to bio slučaj u ranijim izbornim procesima.

Oni su pozdravili odluku građana da podrže ustavne promjene u dijelu koji se odnosi na nezavisno pravosuđe kako bi pravosudni sistem postao nezavisniji. Prema njihovim riječima, to je važan korak na putu Srbije ka EU, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Evropska unija je juče pozdravila rezultat referenduma na kojem su građani Srbije podržali ustavne promjene kao važan korak ka nezavisnijem pravosuđu dodajući da srpske vlasti sada treba da izmjene mnoge zakone.

Republička izborna komisija saopštila je na osnovu podataka sa 98,79 odsto obrađenih biračkih mjesta da je na referendum izašlo 30,65 odsto upisanih birača od kojih je za promjenu Ustava glasao 59,73 odsto, a protiv 39,26 odsto.

Bonus video: