Vučić se sastao sa Erdoganom u Ankari

Zvaničnici dvije zemlje će potpisati više sporazuma sa ciljem unapređenja bilateralne saradnje, posle čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

2894 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Ankari sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Vučiću je prethodno priređen svečani doček ispred predsjedničke palate, objavio je predsjednik Srbije na Instagramu.

"Hvala na divnoj dobrodošlici! Svečani doček u čast predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom", napisao je Vučić.

Jednodnevnu posjetu Turskoj Vučić je počeo obilaskom Mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države.

Poslije sastanka u četiri oka, dva lidera će prisustvovati trećoj sjednici Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske.

Zvaničnici dvije zemlje potom će potpisati više sporazuma sa ciljem unapređenja bilateralne saradnje, posle čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

Posjetu Ankari Vučić će završiti večerom sa turskim predsjednikom.

Povodom Vučićeve posjete Turskoj, ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković izjavio je da su odnosi dvije zemlje na "istorijskom vrhuncu" i da se dodatno razvijaju.

Marković je agenciji Anadolija rekao da je "izrazito srdačan i iskren odnos" Erdogana i Vučića "učinio bilateralne odnose tako sjajnim, produktivnim i obostrano korisnim".

"Naši odnosi mogu samo dodatno da napreduju tako da svi možemo da uživamo u koristima, ne samo u interesu naše dvije države, već u interesu regionalne saradnje i šire", kazao je Marković.

Naveo je da će u središtu Vučićeve posjete Turskoj biti "bilateralni odnosi, naročito dalje širenje i upotpunjavanje višestrane saradnje u nizu oblasti".

Bonus video: