Ruski ambasador u Srbiji: Borelj lije krokodilske suze, bestidno laže i optužuje Rusiju

"Pozivamo - umjesto suprotnih diplomatiji pokušaja pridužavanja agonije neonacizma u Ukrajini i apriori propalog ocrnjivanja naše zemlje i njene uloge na Balkanu - na povratak u okvire stvarnosti. Da se, na primjer, da doprinos dijalogu Beograd-Priština, jer je u ćorsokaku zbog pristrasnosti posrednika EU koji u svemu povlađuju kosovskim Albacima"

11424 pregleda 5 komentar(a)
Harčenko, Foto: BETAPHOTO
Harčenko, Foto: BETAPHOTO

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko napisao je da visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borelj "lije krokodilske suze" nad događajima u Ukrajini, navodeći da je u Borelovoj "antilogici" - "ono što se dešava preokrenuto naglavačke".

Harčenko je, reagujući na nedavni autorski Boreljov tekst u beogradskoj Politici, odgovorio takođe autorskim tekstom u istom listu, naveo da je "ne bez muke primorao sebe da se upozna sa člankom iz njegovog pera koji je prepun bestidnih laži i neosnovanih provokativnih optužbi na račun Rusije i ruskog rukovodstva".

"Siguran sam da će u Srbiji, gdje pamte strahote agresije Zapada koju su doživjeli 1999. godine, ispravno ocijeniti krokodilske suze Borela. Razumjeće i prekomjerni nivo cinizma u projektu isporuka Kijevu smrtonosnog oružja, uključujući i ofanzivno, koje je finansirala EU preko strukture koja se zove 'Evropska fondacija za mir'. Takav mir, gospodine Borel, koji Vi i Vama slični pokušavate da uspostavite u Ukrajini, zaista bi bio gori od rata", napisao je Harčenko.

Kako je dodao, uvjerava ga da to "neće proći s Rusijom i njenim istomišljenicima, kojih nije malo u višepolarnom svijetu".

"Pozivamo - umjesto suprotnih diplomatiji pokušaja pridužavanja agonije neonacizma u Ukrajini i apriori propalog ocrnjivanja naše zemlje i njene uloge na Balkanu - na povratak u okvire stvarnosti. Da se, na primjer, da doprinos dijalogu Beograd-Priština, jer je u ćorsokaku zbog pristrasnosti posrednika EU koji u svemu povlađuju kosovskim Albacima", poručio je Harčenko.

"Da se dokaže Srbima da se ne nadahnjujete tužnim iskustvom Vašeg sunarodnika Havijera Solane, koji je bio na čelu NATO-a u vrijeme varvarskog bombardovanja Beograda i drugih srpskih gradova, nego na nasleđe zaista velikog Španca Migele de Servantesa, koji je pronicljivo opominjao da 'samohvalisavost ponižava'", napisao je Harčenko.

Borel je, prije nekoliko dana, u autorskom tekstu za Politiku, napisao da Rusija "mora odmah da prestane sa ratnim dejstvima i da se bezuslovno povuče sa ukrajinske teritorije, i da Bjelorusija mora odmah da obustavi svoje učešće u agresiji i vrati se poštovanju međunaronarodnih obaveza".

Takođe, naveo je da će se "međunarodna zajednica se u odgovoru na ova događanja opredijeliti za potpunu izolaciju Rusije, da bi predsjednika Rusije Vladimira Putina pozvali na odgovornost za agresiju".

"Svjedoci smo toga i da se mnoge zemlje svijeta okupljaju da zaštite teritorijalni integritet Ukrajine i njen suverenitet, uključujući i naše prijatelje na zapadnom Balkanu", rekao je Borel.

On je istakao da "ljudi na Zapadnom Balkanu nažalost isuviše dobro znaju šta je to rat". "Upravo zbog gorkih ratnih uspomena i zbog toga što znaju da cijene vrijednosti mira, narodi zapadnog Balkana žele da se pridruže EU - najuspješnijem mirovnom pokretu u istoriji čovečanstva. I oni i mi znamo da im je mjesto EU", poručio je Borelj.

Bonus video: