Kurti i Osmani: NATO intervenisao '99. da bi zaustavio genocid nad Albancima

Premijer Kosova ocijenio da se "politika, diplomatija i istorija teško mogu spojiti na savršeniji način od izuzetne ličnosti sekretarke Olbrajt"

3204 pregleda 4 komentar(a)
Olbrajt u Prištini 2019., Foto: Reuters
Olbrajt u Prištini 2019., Foto: Reuters

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocijenio je danas da "intervencija NATO-a prije 23 godine koja je imala za cilj zaustavljanje genocida nad kosovskim Albancima, nosi pečat juče preminule američke državne sekretarke Medlin Olbrajt".

Kurti je zajedno sa predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom odao počast i položio cvijeće ispred biste Medlin Olbrajt u centru Prištine.

Kurti je tom prilikom ocijenio da se "politika, diplomatija i istorija teško mogu spojiti na savršeniji način od izuzetne ličnosti sekretarke Olbrajt".

"Njeno duboko znanje, oštar um, nepokolebljiva ljubav prema pravima i slobodama građana, njena orijentacija ka socijaldemokratiji, a takođe i njeno izuzetno poznavanje geopolitike, čine je ličnošću koja će još dugo uticati na politiku i upravljanja u Sjedinjenim Američkim Državama i na Kosovu, ali i u mnogim drugim zemljama svijeta", rekao je Kurti.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je danas da je NATO prije 23 godine intervenisao da bi "zaustavio genocid koji je bio u toku na Kosovu", kao i da su "vječno zahvalni saveznicima koji podržavaju put Kosova ka slobodi i demokratiji".

"Sada više nego ikada, demokratski svijet mora da zapamti ovu uspješnu priču", napisala je Osmani na svom Tviter nalogu.

Napadi su počeli 24. marta 1999. godine, kada su avioni NATO-a bacili prve bombe na strateške položaje Vojske SR Jugoslavije, a naredbu za pokretanje bombardovanja dao je predsjednik SAD Bil Klinton.

Bonus video: