Vučić: Osvojio sam do 60,1 odsto glasova, SNS na parlamentarnim izborima 44 odsto; Opozicija se nada vlasti u Beogradu

- Prema podacima Crte, na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka, izlaznost na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Srbiji je 59,3 odsto

- Republička izborna komisija (RIK) nije saopštila preliminarnu izlaznost na predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima održanim u Srbiji

- Predsjednik Srbije kazao da je prema procjeni Srpske napredne stranke pravo glasa iskoristilo 3.840.000 ljudi

129023 pregleda 82 reakcija 82 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2022. 01:19h
Završeno
01:00h

Prema preliminarnim rezultatima, kandidat za drugi mandat za predsjednika Srbije Aleksandar Vučić dobio je 58,5 odsto glasova, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Zdravko Ponoš (Ujedinjena Srbija) dobio je 18,1 odsto glasova, a Miloša Jovanovića (NADA) za predsjednika Srbije podržalo je 6 odsto birača... To su preliminarni rezultati na osnovu 85,4 odsto obrađenog uzorka na izborima za predsjednika Srbije.

Koalicija oko Srpske napredne stranke dobila je 42,9 odsto glasova na parlamentarnim izborima, a slijedi Ujedinjena Srbija sa 13,4 pa onda Socijalistička partija Srbije sa 11,4 odsto. Koalicija NADA dobila je 5,4 odsto glasova, Moramo 4,6 odsto, Patriotski blok 3,9, a Zavetnici 3,8 odsto glasova. Na osnovu obrađenog uzorka od 87 odsto, ostale izborne liste nisu prešle cenzus od tri odsto.

Srpska napredna stranka osvojila je najviše glasova i na izborima za Skupštinu Beograda - 38,7 odsto.

Lista Ujedinjeni za pobjedu Beograda dobila je 20,6 odsto, Moramo 10,5, a Socijalistička partija Srbije 6,9 odsto. Slijede Zavetnici sa 3,6 odsto glasova pa Patriotski blok sa 3,5 odsto.

To su rezultati CESID-a na osnovu 72,2 odsto obrađenog uzorka.

Kandidat Ujedinjenih za pobjedu Beograda Vladeta Janković kazao ranije da je opozicija gotovo sigurno izvojevala pobjedu u glavnom gradu Srbije.

Miloš Jovanović iz koalicije NADA izjavio je za N1 da će ta koalicija, ukoliko u Beogradu bude "jezičak na vagi", prvo razgovarati sa kolegama iz opozicije.

Opširnije OVDJE>>>

00:45h

Prema podacima Crte, na parlamentarnim izborima, koalicija oko SNS osvojila je 43,38 odsto glasova, Ujedinjeni za pobjedu Srbije 12,92 odsto, koalicija oko SPS – 11,51 odsto, Srpska koalicija NADA 5,2 odsto....

Prema podacima Crte na predsjedničkim izborima Aleksandar Vučić osvojio je 59,03 odsto glasova, Zdravko Ponoš 17,44 odsto, Miloš Jovanović 5,64, Boško Obradović 4,6....

00:30h

Nositeljka liste Srpska stranka Zavetnici - Milica Đurđević Stamenkovski kazala je da "uspjeh" na parlamentarnim izborima u Srbiji posvećuje, između ostalog "mitropolitu Amfilohiju, litijama u Crnoj Gori"...

Opširnije OVDJE>>>

00:18h

Nosilac liste Ujedinjeni za pobjedu Srbije Marinika Tepić kazala je da su izborni dan obilježile broje nepravilnosti. Kazala je i da je Beograd najčvršće odbranio svoju volju, i da je uvjerena da će opozicija formirati vlast u glavnom gradu Srbije.

"Beograd je najčvršće odbranio svoju volju, i ja sam ubijeđena da opozicija u Beogradu i dalje dominira većinskim rezuatatom, i takve zvanične rezultate očekujemo i u narenim satima kada ćemo se ponovo obratiti“, najavila je Tepić.

Ona je ocijenila da je nezapamćeno da predsjednik RIK-a počne da izlazi sa rezultatima izbora dok je glasanje još uvijek trajalo, kao što se to večeras dogodilo.

Ujedinjeni za Srbiju
foto: Reuters

"To nam ukazuje da ćemo imati izuzetno mogo posla u narednih 72 sata do kada traje prijavni rok", rekla je Tepić, dodajući da imaju hiljade dokazanih nepravilnosti koje su upisane u zapisnik.

Navela je, prenosi N1, i da glasovi u Beogradu još nisu počeli da se broje, ali da podaci sa kojima raspolaže pokazuju da su Ujedinjeni za pobjedu Srbije u urbanim sredinama često pobjeđivala listu Aleksandra Vučića.

Tepić je ukazala i da su na gotovo svakom biračkom mjestu vođeni paralelni birački spiskovi, a da su zabilježeni i slučajevi kupovine glasova, pritisaka na ucijenjene birače, kao i da je jedno lice glasalo za više kandidata...

00:11h

Predsjednički kandidat koalicije "Ujedinjeni za pobjedu Srbije" Zdravko Ponoš rekao je da su ovi izbori početak kraja vlasti Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

"Vjerujem da ćemo i u Beogradu imati dobar rezultat, to nećemo prokockati. Ne možemo i nećemo da izdamo građane Srbije koji su se pokrenuli", rekao je Ponoš.

Zdravko Ponoš
foto: Reuters
00:02h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da "sedam mjeseci nije izgovorio Crna Gora".

Opširnije OVDJE>>>

23:56h

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić čestitao je Aleksandru Vučiću na pobjedi na predsjedničkim izborima.

"Želim u ime SPS-a da mu čestitao na ogromnoj i istorijskoj pobjedi sa željom da taj mandat iskoristi za dalji napredak Srbije u čemu će imati našu podršku", rekao je Dačić.

Kazao je da je zadovoljan rezultatima koje je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" ostvarila na parlamentarnim izborima.

Dačić je rekao da su sa Srpskom naprednom strankom "spremni za nastavak saradnje kao do sada".

Kazao je i da su "zadovoljni izbornim rezultatom".

Izmjena: 00:57h
23:46h

Prema projekciji rezultata CeSID-a na osnovu 46,3 odsto obrađenog uzorka lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je  39,1 odsto glasova, "Vladeta Janković, Ujedinjeni za pobjedu Beograda" 20,1 odsto, Koalicija oko Moramo 10,3 odsto...

23:33h

Prema projekciji rezultatata na osnovu 75,2 obrađenog uzorka, na predsjedničkim izborima Aleksandar Vučić je osvojio 58,8 odsto, Zdravko Ponoš 17,8 odsto, Miloš Jovanović 6 odsto...

23:30h

Prema projekciji rezultatata CeSID-a na osnovu 77,1% obrađenog uzorka lista "Alensandar Vučić - Zajedno možemo mnogo" osvojila je 43,1 odsto, Ujedinjeni za pobjedu Srbije 13,2 odsto, lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" 11,4 odsto, Srpska koalicija NADA 5,4...

23:10h

Prema podacima Srpske napredne stranke, ta partija je osvojila 44 odsto glasova na parlamentrarnim izborima u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je lista Dragan Đilas za Ujedinjenu Srbiju osvojila 13,6, lista Ivica Dačić 11,4 odsto, Miloš Jovanović lista DSS/NADA 5,3...

"Nemam sumnje i ne postoje iluzije da će se razgovarati sa svim političkim faktorima, čak i sa onima za koje je djelovalo da su najudaljeniji od nas jer nas ne čekaju laka vremenena. Onima kojima je sve lako u kampanji, za nih svakako neće biti mjesta u Vladi. To važi Vladu Srbije i gradsku vlast", rekao je Vučić.

Kazao je da se procjenju izašlo oko 3.840.000 ljudi.

"Sem bespotrebnih tenzija jer je neko želio da napravi probleme, suštinski je sve prošlo u najboljem redu i miru. Kada neko nosi sigurne spiskove, to nit je zabranjeno niti bilo šta slično, kao i o tome ko ide kod bolesnih ljudi, ali to su sitnice. Želim da čestitam svim političkim takmacima", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Reuters

On je kazao da je na predsjedničkim izborima osvojio između 59,9 do 60,1 odsto glasova.

Vučić je kazao i da su na predsjedničkim izborima Zdravko Ponoš osvojio 17,7 odsto glasova, Miloš Jovanović 5,9, Milica Đurđević 4,5...

"Uspio sam da uradim nešto što niko u Srbiji nikada nije uspio. Jedini sam koji je dva puta pobijedio u prvom krugu".

22:42h

Prema prvim rezultatima "Ipsos Srbija"/Cesid Aleksandar Vučić osvojio je 59,5 odsto glasova, što je više od neophodnih 50 odsto za pobjedu u prvom krugu, dok je drugoplasirani Zdravko Ponoš osvojio 17,3 odsto.

Preliminarni rezultati „Ipsos Srbija“ i Cesid: Miša Vacić – 0,9 odsto, Biljana Stojković – 3,1 odsto, Branka Stamenković - 2 odsto; Zdravko Ponoš - 17,3 odsto; Milica Đurđević Stamenkovski - 4,4 odsto; Aleksandar Vučić - 59,5 odsto; Miloš Jovanović - 5,8 odsto; Boško Obradović - 4,5 odsto

22:28h

Šef gradske izborne komisije koalicije Ujedinjeni za pobjedu Srbije Branimir Kuzmanović kazao je da opozicija ima većinu u Beogradu.

"Želim da vam objavim da opozicija ima većinu u Beogradu Kad kažem opozicija, mislim na našu kaoliciju, koaliciju Moramo i koaliciju NADA", kazao je Kuzmanović, prenosi Nova.rs.

22:17h

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio Ipsos/CeSID na osnovu 55,6 odsto obrađenog uzorka na predsjedničkim izborima u Srbiji najviše glasova osvojio je lider SNS Aleksandar Vučić.

Opozicioni kandidat Zdravko Ponoš trebalo bi da dobije 17,1 odsto glasova.

22:14h

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio IPSOS/CeSid na osnovu 62,5 odsto obrađenog uzorka na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" za koju je glasalo 43,6 odsto birača.

Na drugom mjestu su Ujedinjeni za pobjedu Srbije sa 12, 8 odsto, a na trećem SPS sa 11,6 odsto.

21:58h

Zainteresovani prabrojavanje glasova mogu da prate na sajtu Republičke izborne komisije Srbije ili na njihovom Youtube kanalu.

Izmjena: 22:02h
21:56h

Direktor kanala Njuz Maks Adria Slobodan Georgiev ocijenio je da je "događaj bez presedana" odluka Republičke izborne komisije (RIK) da ne saopšti preliminarnu izlaznost na predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima.

"Ne razumIJem zašto su prekinuli rad? Imaju sve uslove da radi cijele noći. Svi prate i svi čekaju rezultate i bilo bi najnormalnije da i dalje sjede u skupštini i objave rezultate kada ih budu imali", rekao je Georgiev za televiziju N1.

Georgiev je rekao da su prvi rezultati iz RIK-a bili najavljeni za period poslije 22 sata, ali da je to moglo da bude i pomjereno ako do tada nije bilo moguće prikupiti podatke.

"Ovdje su institucije privatizovane, pa tako jedna stranka može da ima spiskove koje ima i RIK i da tako provjerava svoje sigurne glasove", rekao je on.

21:46h

Republička izborna komisija (RIK) nije večeras saopštila preliminarnu izlaznost na predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima održanim danas u Srbiji, na posljednjoj planiranoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi parlamenta.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su u 20 časova zatvorena "većina biračkih mjesta" a da će svi koji su se do tada zatekli na biračkom mjestu imati pravo da glasaju.

Dimitrijević je objasnio proceduru prebrojavanja glasova nakon zatvaranja izbornih mjesta ali je naveo da će konačna izlaznost biti saopštena "u zakonom propisanom roku".

Prema njegovim riječima, RIK će u ponedjeljak poslije 20 časova održati sjednicu na kojoj će biti saopšteni preliminarni rezultati na osnovu do tada obrađenih biračkih mjesta.

20:38h

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov kazao je na konferenciji za novinare da je na nivou Srbije, na parlamentarnim izborima do 19 sati glasalo 55,1 odsto birača upisanih u birački spisak, što je, kako je rekao, dva procentna poena više nego na izborima 2016. godine.

Poređenja radi, izlaznost je na parlamentarnim izborima 2016. godine do 19 časova iznosila 53,1, a 2020. godine 45,5 odsto, prenosi N1.

Na nivou Beograda, izlaznost na izborima za republički parlament do 19 sati iznosi 52,2 (margina greške 0,6 odsto). To je za četiri procentna poena više nego što je bilo na beogradskim izborima u isto vrijeme 2018. godine.

20:10h

U Srbiji su danas održani predsjednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za Skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština, a biračka mjesta zatvorena su u 20 sati.

N1 prenosi da je građanima koji su se u momentu zatvaranja biračkih mjesta zatekli na biralištima, omogućeno da glasaju.

Bonus video: