Šef hrvatske diplomatije: Srbija da se uskladi sa politikama EU

Grlić Radman je rekao da će na sastanku u Briselu naglasiti važnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će tokom rasprave pokrenuti pitanje situacije u BiH, koja je, kako je rekao, u "političkoj krizi"

2078 pregleda 5 komentar(a)
Grlić Radman, Foto: Boris Pejović
Grlić Radman, Foto: Boris Pejović

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman poručio je Srbiji da je vrijeme da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije (EU).

"Nakon nedavno održanih izbora, očekujemo od Srbije da slijedi spoljnu politiku koja je u skladu sa evropskim vrijednostima i principima", poručio je danas Grlić Radman pri dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja EU u Briselu, gdje treba da se razgovara o situaciji u Ukrajini.

On je takođe rekao da će na sastanku naglasiti važnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će tokom rasprave pokrenuti pitanje situacije u Bosni i Hercegovini, koja je, kako je rekao, u "političkoj krizi".

"Ja ću takođe naglasiti vašnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Bosna i Hercegovina je zaista u političkoj krizi i legalnost i integritet predstojećih izbora mora biti obezbijeđen kroz novi izborni zakon", rekao je Grlić Radman.

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH završeni su, nakon devet mjeseci, 20. marta, bez rezultata.

Na današnjem sastanku bi trebalo, osim o situaciji u Ukrajini, da se raspravlja o potencijalnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu i na Zapadnom Balkanu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Stratešku diskusiju o prilikama u regionu zatražili su ministri inostranih poslova Austrije, Češke, Madjarske, Slovačke i Slovenije, navodi RSE ukazujući da su oni u pismu naveli da je rasprava neopohodna jer je geopolitička situacija doživjela drastičnu promenu zbog, ničim izazvane, agresije Rusije na Ukrajinu.

"EU mora učiniti sve da spriječi bilo kakve remetilačke efekte napada na Ukrajinu na Zapadni Balkan. Stoga je hitnije nego ikada dati novi podsticaj i kredibilitet procesu evropskih integracija regiona", navodi se u pismu u koje je RSE imao uvid.