Selaković pred Savjetom bezbjednosti UN: Cilj Prištine nije nezavisnost, nego stvaranje velike Albanije

Srbijanski ministar naveo je da je Kosovo "rezultat aktivnosti separatističkog pokreta, terorističkih aktivnosti, trgovine narkoticima i ljudskim organima"

2075 pregleda 4 komentar(a)
Selaković, Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE
Selaković, Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sinoć je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naicja u Njujorku izjavio da cilj vlasti u Prištini nije ostvarenje nezavisnosti Kosova, nego stvaranje "velike Albanije".

Tokom rasprave na sjednici na kojoj se razmatra novi šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Selaković je rekao da je šefica kosovske diplomatije Donika Gervala mogla da kaže da je Kosovo razvijena demokratija "jer nije predstavljala međunarodno priznatu zemlju".

"Gospođa Gervala je rekla da je Kosovo demokratija sa velikim potencijalom, a nisu u stanju da poštuju ni sopstveni ustav. Restitucija imovine manastira Visoki Dečani jedan je od desetine takvih primjera. Ali, razlog zašto je tako pričala je veoma jednostavan, predstavljala je sebe, a ne međunarodnu priznatu zemlju koja je članica UN", kazao je Selaković.

On je dodao da će "to ostati tako" jer cilj Prištine "nije da stvori takozvano nezavisno Kosovo, nego veliku Albaniju", navodeći da se to "može vidjeti u bilo kom intervjuu" kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Selaković je rekao da je Gervala večeras govorila o zločinima Srbije 1990-ih "umjesto da priča o stvarnim problemima na terenu, o kršenju ljudskih prava, o ignorisanju zločina kosovskih Albanaca".

"Predsjednik Vučić je predsjednik i vaše zemlje, gospođo Gervala, trebalo bi sa posebnim poštovanjem da govorite o predsjedniku svoje zemlje", kazao je Selaković.

Naveo je da je Kosovo "rezultat aktivnosti separatističkog pokreta, terorističkih aktivnosti, trgovine narkoticima i ljudskim organima" i dodao da je Gervala, "kada je govorila o balkanskim kasapinima zaboravila da kaže da su pravi kasapini bivši takozvani predsjednik Kosova Hašim Tači i bivši takozvani predsjednik parlamenta Kosova Kadri Veselji".

Šef srpske diplomatije je naveo da je Srbija "stub stabilnosti u regionu" i da kontrast između Kurtija i Vučića "nikada nije bio očigledniji", jer predsjednik Srbije radi na razvoju regionalne saradnje, dok kosovski premijer "uništva proces dijaloga".

Bonus video: