Vučić: Srbija plaća visoku cijenu, jer ne uvodi sankcije Rusiji

"U nacrtu Rezolucije u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid pozivaju se novoizabrane vlasti u Srbiji "da pokažu stvarnu posvećenost vrijednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbjednosti politika, uključujući sankcije Rusiji"

2268 pregleda 5 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock
Vučić, Foto: Shutterstock

Srbiji stvara mnogo problema i "veoma visoku cijenu plaća" što je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nijednu restriktivnu meru protiv Rusije, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Vučić se osvrnuo na nacrt Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) u kom se novoizabrane vlasti u Srbiji pozivaju da uvedu sankcije Rusiji, i poručio kako će se ako ona bude usvojena rukovoditi interesima Srbije.

"Mi njih veoma poštujemo, strašno su nam važni, ali ne ljutite se, mnogo su nam važniji građani Srbije i parlament Srbije", rekao je on.

U nacrtu Rezolucije u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid pozivaju se novoizabrane vlasti u Srbiji "da pokažu stvarnu posvećenost vrijednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbjednosti politika, uključujući sankcije Rusiji".

U tekstu nacrta se navodi da su evropski zastupnici "duboko zabrinuti" zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastruktura za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih prijetnji.

Zvaničnici u Srbiji, uprkos pozivima sa Zapada, i dalje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji. Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN), ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

Bonus video: