"stručni i kvalitetni ljudi, bz obzira na stranačku pripadnost"

Golob od utorka najavio pregovore o novoj vladi

Dodao je da u sastavljanju vlade njegov Pokret sloboda računa na saveznišvo sa socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon, ali i Ljevice (L) Luke Meseca, te da bi u buduću vladu kadrovski želio da uključi i dvije stranke lijevog centra koje u nedjelju nisu prešle izborni prag za dobijanje mandata u novom parlamentu, a riječ je o Listi Marjana Šareca (LMŠ), te Stranci Alenke Bratušek (SAB

2029 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji i budući premijer Robert Golob izjavio je da što prije želi da sastavi novu vladu, te da će razgovore s partnerskim strankama početi ove nedelje.

"Očekujem da će pregovori s budućim koalicionim partnerima početi u utorak", kazao je Golob sinoć posle izbora u razgovoru za slovenačku redakciju portala N1, prenosi agencija Hina.

Dodao je da u sastavljanju vlade njegov Pokret sloboda računa na saveznišvo sa socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon, ali i Ljevice (L) Luke Meseca, te da bi u buduću vladu kadrovski želio da uključi i dvije stranke lijevog centra koje u nedjelju nisu prešle izborni prag za dobijanje mandata u novom parlamentu, a riječ je o Listi Marjana Šareca (LMŠ), te Stranci Alenke Bratušek (SAB).

Golob je dodao da mu je cilj da stvori vladu ljudi koji su stručni i kvalitetni, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

"Mi nismo klasična stranka nego pokret, pa nemamo stranačku disciplinu niti je mislimo primjenjivati. Pojedince procjenjujemo po stručnosti i znanju i članska iskaznica neće biti uslov za funkcije", kazao je Golob.

Golob želi da se što prije dogovori o novoj koaliciji, pa bi vlada s obzirom na predviđene postizborne postupke možda mogla početi da djeluje u drugoj polovini maja. Do tada tekuće poslove obavlja odlazeća vlada Janeza Janše, čiju je smjenu Golob tokom političke kampanje navodio kao glavni motiv svog političkog angažovanja poslednjih mjeseci.

Premda je stranačka struktura novog saziva parlamenta već poznata, a Golob bi novu vladu mogao da sastavi već i sa Socijalnim demokratima (SD) kao manjinskim partnerom, on najavljuje razgovore s više političkih aktera, što bi moglo potrajati, prenosi Hina.

Golob je sa svojom strankom Pokret sloboda, uvjerljivi pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji održanih u nedelju, a njegova stranka osvojila je 35,54 odsto glasova i 41 poslanički mandat u Parlamentu od 90 mjesta, pokazuju zvanični rezultati na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.

Drugi najveći broj glasova pripao je Slovenačkoj demokratskoj stranci (SDS) dosadašnjeg premijera Janeza Janše koji je već priznao poraz sa 23,53 odsto glasova i 27 zastupničkih mandata, jedan više u odnosu na izbore 2018. godine.

Poslanike u novom sazivu slovenačkog parlamenta dobilo je samo pet stranaka koje su prešle izborni prag od četiri odsto.