srbijanski ministar poručio da je vučiću predao notu

Selaković: Četiri zemlje povlače priznanje Kosova; Gervala: Nemamo informaciju

"Radom naših Službi bezbjednosti došli smo do infomracija da najmanje dvije velike države u ovom trenutku rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja, ali i u onemogućavanju kampanje povlačenja prizanja", rekao je Selaković

13793 pregleda 8 komentar(a)
Selaković, Foto: Screenshot/Youtube
Selaković, Foto: Screenshot/Youtube

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao diplomatske note četiri zemlje koje su "povukle priznaje takozvanog Kosova, a Savjet za nacionalnu bezbjednost ga je ovlastio da u trenutku kad bude smatrao da je potrebno javnost obavijesti koje su to države".

"Radom naših Službi bezbjednosti došli smo do infomracija da najmanje dvije velike države u ovom trenutku rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja, ali i u onemogućavanju kampanje povlačenja prizanja", rekao je Selaković poslije sjednice Savjeta za naciolnu bezbjednost.

On je rekao da je Priština zahtjevom da se učlani u Savjet Evrope još jednom pokazala da se opredijelila za unilateralne poteze i da ne želi dijalog sa Beogradom.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala je poručila da zvanična Priština nema informacije da su četiri države povukle priznanje nezavisnosti.

Gervala
Gervalafoto: Screenshot/Youtube

"Činjenica da samo nekoliko sati nakon podnošenja zahtjeva Kosova (za članstvo u Savjet Evrope) poručuju da je došlo do povlačenja priznanja, govori dvije stvari: ili vijest nije tačna ili su oni dugo radili na povlačenju priznanja za razliku od onoga što javno govore", rekla je Gervala na konferenciji za novinare u Prištini.

Zvanični Beograd smatra da je Kosovo podnošenjem zahtjeva za članstvo u Savjetu Evrope prekršilo Vašingtonski sporazum, koji je postignut u septembru 2020. godine.

Tim sporazumom je bilo predviđeno da Kosovo u periodu od godinu dana ne aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama, dok se Srbija obavezala da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Kosovska šefica diplomatije je rekla kako vlasti imaju informacije da je Srbija nije prestala sa tom kampanjom već da je nekim afričkim zemljama, u zamjenu da povuku priznanje Kosova, nudila rusko oružje, ruske vakcine i šećer. Odbila je da kaže o kojim zemjama je riječ.

Grvala je ocijenila da Srbija nema razloga da se protivi članstvu Kosova u Savjetu Evrope jer je to, prema njenim riječima, pozitivan korak za sve građane Kosova, uključujući i predstavnike srpske zajednice.

Ona je navela da je odluka o zahtjevu za članstvo u Savjetu Evrope donijeta blagovremeno.

"Do sada nismo naišli na otpor, koji bi sugerisao da bi proces mogao biti ugrožen. Naravno, poštovaćemo sve procedure, bićemo veoma pošteni, veoma posvećeni i ozbiljni tokom cijelog procesa", rekla je Grvala.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvijek nije uspjelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija.

Osim što nije članica Evropske unije, Kosovo nije članica ni Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (Interpol) i drugih.