"NE KRITIKUJEM EU, SAMO GOVORIM ISTINU"

Tači: Sporazum o demarkaciji je politička zamka Evropske komisije

Kosovski predsjednik smatra da bi EU trebalo da počne da mijenja svoj pristup odnosima sa Kosovom, kao i da aktuelna Evropska komisija, kojoj je ostalo još 17 mjeseci, nema nikakav cilj i viziju za Kosovo
89 pregleda 21 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.02.2019. 02:07h

Kosovski predsjednik Hašim Tači ne prestaje da kritikuje EU za koju tvrdi da se prema Kosovu ponaša sramotno i diskriminatorski.

Osim toga, Tači je ponovio da će se u završnu fazu dijaloga Beograda i Prištine uključiti i SAD, prenosi Tanjug.

U intervjuu za Dojče vele (DW) Tači kaže da ne kritikuje EU, već da samo govori istinu imajući pritom u vidu da bi neko, kako kaže, zbog toga mogao biti i povrijeđen.

“Još jednom ponavljam da je stav Evropske unije apsurdan i sramotan u odnosu na građane Kosova i kosovske institucije. Nismo tražili ni manje ni više nego da budemo tretirani kao druge zemlje regiona, a ne duple standarde”, kaže Tači. 

Tvrdi da je Priština ispunila kriterijume za dobijanje vizne liberalizacije, te da je još ostala samo ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Cnom Gorom. 

U Prištini su kaže svjesni da bez ratifikacije tog sporazuma nema ni vizne liberalizacije i istovremeno ističe da je taj zahtjev “više od uslova” i “politička zamka Evropske komisije”. 

“Mislim da bi EU trebalo da počne da mijenja svoj pristup odnosima sa Kosovom. Ovoj Evropskoj komisiji je ostalo još 17 mjeseci i vidim da nemaju nikakav cilj i viziju za Kosovo. To je i moja poruka građanima Kosova i kosovskim institucijama. Imajući to u vidu moramo što prije ratifikovati taj sporazum o demarkaciji u parlamentu, ali se ni tada ništa neće promijeniti dok je ovaj sastav Evropske komisije”. 

Zato je, precizira, od albanskog predsjednika Ijira Mete tražio da Tirana omogući slobodu kretanja građanima Kosova, 

Tači smatra da je ”ustavna obaveza” Tirane da građanima Kosovo omogući dobijanje albanskih pasoša. 

Upitan kako onda sa takvim stavom prema EU ulazi u posljednju fazu dijaloga sa Srbijom, s obzirom na to da je Evropska unija posrednik u tom procesu, Tači kaže: 

“Evropska unija nema pristup prema Kosovu kakav zaslužujemo, njen pristup je diskriminatorski i prema Kosovu i prema budućnosti Kosova, tako da zahtijevamo da se takav pristup EU drastično promijeni”. 

Na insistiranje DW da kaže šta očekuje od posljednje faze dijaloga sa Srbijom, s obzirom na takav stav o EU, Tači kaže da taj proces nije povezan sa viznom liberalizacijom. 

Cilj te misije je normalizacija odnosa sa Srbijom i svim drugim zemljama regiona i evroatlantska orijentacija Prištine i nećemo dozvoliti, kaže Tači, da “Srbija napreduje, a da Kosovo ostane na nultoj poziciji”. 

Upitan da li će Priština u posljednjoj fazi dijaloga sa Srbijom imati “crvene linije” s obzirom na to da je ranije tvrdio da Beograd ne ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, Tači napominje da nije zagovornik “crvenih linija” i da dijalog nema alternativu. 

Na direktno pitanje da li će se u ovu fazu dijaloga uključiti SAD, Tači odgovara potvrdno i dodaje da je takva uvjeravanja dobio nedavno tokom susreta sa američkim potredsjednikom Pensom. 

A na pitanjje o rokovima za završetak dijaloga Beograda i Prištine, Tači kaže: 

"Ni Kosovo ni Srbija ne mogu da određuju rokove, ovaj proces vodi Evropska unija, direktni učesnik će biti i SAD, a mi smo samo dvije države u procesu koji vode naši partneri”.