Milanović: Izjave Brnabić nemaju težinu, Vučić je vlasnik Srbije

"Nisu uveli sankcije (Rusiji), ali sve drugo kao da jesu… Sada treba naći neku protivtežu, a gdje ćeš slađe, nego u odnosima sa Hrvatskom"

8969 pregleda 8 komentar(a)
Milanović, Foto: Reuters
Milanović, Foto: Reuters

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da izjave premijerke Srbije Ane Brnabić nemaju težinu, već da je važno šta radi predsjednik Aleksandar Vučić koji je "vlasnik Srbije".

"Neću da komentarišem, njene izjave nemaju težinu", odgovorio je Milanović novinarima u Zagrebu upitan o izjavi srpske premijerke da je Hrvatska etnički najčistija zemlja u Evropi.

On je ocijenio da je politika Beograda prije svega "štetna za Srbiju", a da će Hrvatska to "preživjeti, stresti kao perut".

Prema njegovim riječima, Vučić je bio primoran da bira između Rusije i Zapada i morao je potpuno da promijeni politički kurs, a sada "kupuje vrijeme".

"Nisu uveli sankcije (Rusiji), ali sve drugo kao da jesu… Sada treba naći neku protivtežu, a gdje ćeš slađe, nego u odnosima sa Hrvatskom", dodao je Milanović komentarišući srpske optužnice za akciju "Oluja".

On je ocijenio da je to "najsigurnije, ali da će ovaj put biti skupo za Vučića, jer Hrvatska ne može preko tih gluposti prelaziti sve vrijeme".

"Kao da sad Hrvatska izmijeni svoj krivični zakon i u neke od pravila nadležnosti uvede nadležnost hrvatskih sudova za sva krivična djela počinjena u Srbiji koja prema našem zakonu nisu u zastari. I onda ćemo prema sopstvenom nahođenju podizati optužnice protiv Đoke iz Kruševca koji je pretukao ženu ili ona njega", dodao je Milanović.

Milanović je ocijenio da je "Vučić vlasnik Srbije" i da tamo "radi šta hoće", ocijenivši da vrsta demokratije u Srbiji nije evropska demokratija.

On je naglasio i da Srbiju "niko ne napada" iako se vlast u Beogradu stalno na to žali.

"Oni da kupe tri puta više oružja, opet su bezopasni, jer Hrvatska je u NATO-u. Srbija nije prijetnja Hrvatskoj dok je Hrvatska u NATO-u", naglasio je Milanović.

Povodom djelimičnog embarga na uvoz nafte iz Rusije, Milanović je odgovorio da evropske sankcije ne funkcionišu na tu zemlju i da će cijenu sankcija da plate evropski građani.

"Putin će se zadovoljno smješkati, a ta nafta i plin će otići drugdje jer je potražnja velika i kupaca ima", izjavio je Milanović.

Upitan o obilježavanju 30. maja kao Dana državnosti, Milanović je ponovio da ne priznaje taj datum, jer on "nema veze" sa pravim danom državnosti, koji se do 2019. godine obilježavao 25. juna.

"To nije Dan državnosti, to je nasilje male parlamentarne većine, 'bullying' nad dobrim običajima u Hrvatskoj, ukidanje iz ličnog kaprica jedne osobe, jednog običaja koji je bio 20 godina i koji je bio u zakonu da se Dan državnosti obilježava 25. juna", rekao je Milanović aludirajući na volju premija i predsednika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića.

On je podsjetio da je 30. maja 1990. konstituisan prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor, ali da je Hrvatska i dalje bila deo SFRJ.

Bonus video: