Lideri "Otvorenog Balkana" dogovorili zajedničku borbu protiv krize

Vučić, Kovačevski i Rama su danas potpisali i Sporazum o saradnji zemalja Zapadnog Balkana u oblasti uzajamnog priznavanja diploma i diploma koje izdaju visokoškolske i druge ovlašćene ustanove. Zvaničnici tri zemlje potpisali su i memorandume o saradnji u oblasti kulture, turizma i ekonomije

5791 pregleda 4 komentar(a)
Vučić, Kovačevski i Rama, Foto: Reuters
Vučić, Kovačevski i Rama, Foto: Reuters

Lideri članica inicijative Otvoreni Balkan dogovorili su danas na samitu u Ohridu zajedničku borbu protiv ekonomske krize i nedostatka hrane i energenata, izjavio je premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Na zajedničkoj konferenciji za medije lidera Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i najviših zvaničnika Crne Gore i BiH, dvije zemlje koje nisu članice Otvorenog Balkana, Kovačevski je rekao da su se "dogovorili da će se zajedno nositi sa ekonomskom krizom i nedostatkom hrane i energije".

Kovačevski je kazao da je inicijativa Otvoreni Balkan već donijela dobrobiti građanima Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, i ukazao da će danas dogovorena saradnja tri države u kulturi i turizmu i između poreskih službi dodatno ubrzati kretanje ljudi i robe.

On je najavio uvođenje zajedničkog automatizovanog sistema elektronske naplate putarina u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

"Preduzeća naše tri države zadužena za putarine rade na povezivanju sistema za elektronsku naplatu putarina. To znači da će građanin Srbije pomoću taga za elektronsku naplatu moći bez stajanja da prođe naplatnu rampu i u Sjevernoj Makedoniji i u Albaniji", naveo je Kovačevski.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će lideri Otvorenog Balkana već naredne sedmice održati video konferenciju na kojoj će nastaviti razgovore o zajedničkoj borbi protiv krize.

"Već sljedeće sedmice ćemo nastaviti razgovore i pripreme, da se naši stručnjaci ujedine i pronađu najbolja rešenja za izlaz iz krize koja prijeti cijeloj Evropi i svijetu. Da pokušamo jedni drugima da pomognemo i da budemo jedni uz druge", kazao je Vučić.

Vučić, Kovačevski i Rama su danas potpisali Sporazum o saradnji zemalja Zapadnog Balkana u oblasti uzajamnog priznavanja diploma i diploma koje izdaju visokoškolske i druge ovlašćene ustanove. Zvaničnici tri zemlje potpisali su memorandume o saradnji u oblasti kulture, turizma i ekonomije.

Bonus video: