Vulin: Vrijeme je za političku neutralnost, EP traži ono što Srbija niti može, niti hoće

Srbijanski ministar kazao da je ta država na evropskom putu već decenijama i da mu se "čini da je pravo vrijeme da vojna neutralnost preraste i u političku"

6949 pregleda 8 komentar(a)
Vulin, Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE
Vulin, Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kritikovao je danas izvještaj Evropskog parlamenta o Srbiji i ponovio da je vrijeme da Srbija proglasi političku neutralnost, odnosno odustane od evropskog puta.

"Tražiti od Srbije da uvede sankcije Rusiji i da prizna takozvano Кosovo, a sve u istoj rezoluciji, to može samo neko ko o Srbiji ne zna ništa, ko je bahat ili ko je član Evropskog parlamenta ili sve troje. Ne znam ni kako da razumijem da se od Srbije traži više medijskog pluralizma i u isto vrijeme zahtijeva zabrana medija čiji su osnivači iz Rusije, jer vrše rusku propagandu, ali sam razumio da sve laži o Srbiji i predsjedniku Srbije, koje se svakog dana izgovaraju u medijima čiji osnivači dolaze iz zemalja Evropske unije, nisu predmet zabrinutosti", rekao je Vulin.

Kako je navedeno u saopštenju, Vulin je naveo da su "te laži ljekovite kao laž koja je poslužila da se otpočne pogrom na Кosovu i Metohiji 2004. godine, da su Srbi svojim psima naterali š****rsku djecu u Ibar ili kao ona laž da je Vučić određivao koga će da tuku u Glini ili laž da je držao Sarajevo na nišanu".

Vulin je dodao da je Srbija na evropskom putu već decenijama i da mu se "čini da je pravo vrijeme da vojna neutralnost preraste i u političku".

"Ako nije jasno zašto, slobodno pročitajte rezoluciju evroposlanika u kojoj se od Srbije traži ono što niti može, niti hoće da uradi. Srbija će nastaviti da se dosljedno pridržava poštovanja principa teritorijalnog integriteta, što se za Evropsku uniju nikako ne bi moglo reći", izjavio je srbijanski ministar unutrašnjih poslova.

U tekstu izvještaja o Srbiji koji je usvojio Evropski parlament izme]u ostalog od Srbije se zahtijeva da se uskladi sa sankcijama protiv Rusije, te da je to ključni element koji će odre]ivati ukupan napredak te zemlje na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Bonus video: