Bregu: Uspostavljanje jednog jedinstvenog tržišta treba i dalje da bude krajnji cilj Zapadnog Balkana

"Proces ekonomske integracije Zapadnog Balkana i njegova integracija u Evropsku uniju nije jednostavan zadatak, ali se nadam da nam neće trebati 35 godina da to ostvarimo, koliko je trebalo EU da uspostavi jedinstveno tržište"

4477 pregleda 0 komentar(a)
Foto: RCC
Foto: RCC

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Ohridu da uspostavljanje jednog jedinstvenog tržišta treba i dalje da bude krajnji cilj Zapadnog Balkana.

"Priča o zajedničkom regionalnom tržištu neće biti kratka. Trebaće vrijeme, ali ako govorimo iz potrebe, vodeći računa o pesimizmu ljudi, posebno mladih od kojih je jedna od tri osobe nezaposlena, i uz želju za promjenama u našim društvima, onda trebamo ubrzati stvari i ostvariti konkretne rezultate na polju ekonomske saradnje", izjavila je Bregu na panelu "65 godina posle Rimskog ugovora: da li je Evropa u potpunosti ekonomski rekonstruisana i integrisana?".

Kako je saopšteno iz RCC, na panelu su učestvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i komesar za proširenje EU Oliver Varheji.

"Rim nije sagrađen za jedan dan i uspostaviti jedinstveno tržište je lakše reći nego učiniti. Proces ekonomske integracije Zapadnog Balkana i njegova integracija u Evropsku uniju nije jednostavan zadatak, ali se nadam da nam neće trebati 35 godina da to ostvarimo, koliko je trebalo EU da uspostavi jedinstveno tržište. Niko od nas u ovom regionu nema luksuz da izgubi još jedan dan, posebno imajući u vidu da evropska integracija Zapadnog Balkana već godinama stagnira", dodala je Bregu.

Generalna sekretarka RCC je istakla da će Savjet da pomogne i koordinira, ali da je u vrijeme rata i pandemije potrebno da se region zbliži, a da su sve odluke na donosiocima odluka.

"Mi u RCC-u radimo s krajnjim ciljem da se građanima Zapadnog Balkana pruži jedno jedinstveno tržište. Mi smo mali region sa samo 18 miliona ljudi, a možda i manje imajući u vidu najnovija kretanje, od kojih 76 posto smatra da je regionalna saradnja od velike koristi. Za više od 43 posto nezaposlenost je najveći problem, a slijedi je ekonomska kriza", rekla je Bregu.

Prespanski forum za dijalog je platforma koju je uspostavila vlada Sjeverne Makedonije kako bi se omogućilo zemljama, liderima, organizacijama i građanima da grade dugoročne odnose i jačaju partnerstva, navodi se u saopštenju.

Bonus video: