Hodžaj: Kosovo treba da postane dio inicijative "Otvoreni Balkan"

Hodžaj je za RTK rekao da bi Kosovo trebalo da učestvuje u regionalnim organizacijama ili inicijativama, tražeći podršku država da postane dio Partnerstva za mir, Savjeta Evrope i NATO-a

5515 pregleda 3 komentar(a)
Hodžaj, Foto: Screenshot/Youtube
Hodžaj, Foto: Screenshot/Youtube

Potpredsjednik Skupštine Kosova Enver Hodžaj izjavio je juče da Kosovo treba da postane dio inicijative "Otvoreni Balkan" i ocijenio da će na taj način povećati saradnju sa zemljama regiona.

Hodžaj je za RTK rekao da bi Kosovo trebalo da učestvuje u regionalnim organizacijama ili inicijativama, tražeći podršku država da postane dio Partnerstva za mir, Savjeta Evrope i NATO-a.

"Sve dok sam bio na poziciji ministra spoljnih poslova, slijedili smo pristup koji omogućava Kosovu da bude dio svake organizacije, u svakoj regionalnoj inicijativi. Otvoreni Balkan nije čak ni organizacija, to je neformalna grupa država, poput G7 ili G20", kazao je Hodžaj.

Po njegovim riječima, "ne možete reći ne neformalnoj inicijativi za saradnju u regionu i tražiti od partnera iz različitih zemalja da vas podrže, bilo u Strazburu ili u Briselu".

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbija da Kosovo postane dio te inicijative, sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Bonus video: