Bajden pozdravio važne korake EU ka integraciji Albanije i Sjeverne Makedonije

Kako je istakao, SAD će nastaviti da budu snažan i pouzdan partner dok te države rade na odbrani ljudskih prava, jačanju demokratskih reformi i podržavanju vladavine prava

3771 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden pozdravio je danas važne korake koje EU preduzima za unaprjeđenje integracije Zapadnog Balkana u evroatlantsku zajednicu otvaranjem pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"U trenutku kada je Rusija narušila mir u Evropi, važnije je nego ikada podržati težnju za cjelovitom, slobodnom i mirnom Evropom. Demokratski, bezbjedan i prosperitetan Zapadni Balkan ostaje od suštinskog značaja za ovu viziju", navodi se izjavi Bajdena, koja je prenijeta na fejsbuk stranici ambasade SAD u Skoplju.

Kako je istakao, SAD će nastaviti da budu snažan i pouzdan partner dok te države rade na odbrani ljudskih prava, jačanju demokratskih reformi i podržavanju vladavine prava.

"Koraci koje su EU, Albanija i Sjeverna Makedonija preduzeli posljednjih dana trebalo bi da inspirišu sve aspirante za članstvo u EU u regionu da povećaju svoju posvećenost jačanju svojih demokratija", istakao je Bajden.

Bonus video: