Kurti: Od Zapada zavisi da li će se tenzije na sjeveru Kosova nastaviti

Kosovski premijer je opisao srpski nacionalizam i ruske interese kao „istu stvar“, dodajući da bi raspad jednog oslabio drugi

3988 pregleda 2 komentar(a)
Kurti, Foto: Reuters
Kurti, Foto: Reuters

Kosovoski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će se tenzije na sjeveru Kosova nastaviti, ako zapadne demokratije budu dozvolile Srbiji da nastavi sa "svojim starim snovima, koji postaju noćna mora za susjede Srbije, ali i za sam srpski narod".

Kurti je, uoči sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi svako rješenje trebalo da ima „međusobno priznanje u centru“.

„Mislim da je problem Beograda što jednostavno nastavlja sa svojim starim snovima koji postaju noćna mora za susjede Srbije, ali i za sam srpski narod“, rekao je Kurti za Fajnenšel tajms, prenose prištinski mediji.

U tom kontekstu, Кurti je govorio i o ruskom uticaju na kosovsko-srpske odnose.

„Zabrinuti smo, ali se ne plašimo. Kako će se situacija razvijati mnogo zavisi od toga kakav će stav zapadne demokratije zauzeti prema Beogradu“, rekao je on.

Kurti je kazao da su „ono što Srbija želi evropski fondovi, rusko oružje, kineske investicije i američka tolerancija“.

„Ako zapadne demokratije to više ne dozvoljavaju, rješenje će biti mnogo lakše postići. Ali ako (Srbima) bude dozvoljeno da igraju ovu igru, ova tenzija će se nastaviti“, rekao je Kurti.

Kurti je opisao srpski nacionalizam i ruske interese kao „istu stvar“, dodajući da bi raspad jednog oslabio drugi.

„Putin želi da dokaže da je intervencija NATO na Кosovu bila privremeni uspjeh. Ali mi smo svjedoci da je Kosovo tu da ostane“, rekao je kosovski premijer.

Bonus video: