Češki ambasador: Ostvarivo je da Zapadni Balkan 2030. uđe u EU

"Za osam godina mislim da je moguće, jer je Češkoj trebalo toliko vremena", kazao je u Skoplju Jaroslav Ludva

5278 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ambasador Češke u Skoplju Jaroslav Ludva ocijenio je da je ostvarivo da Sjeverna Makedonija i druge zemlje Zapadnog Balkana 2030. postanu članice Evropske unije, s obzirom na novu geopolitičku situaciju.

On je to rekao u intervjuu agenciji MIA, upitan da li su realne projekcije pojedinih analitičara da će Albanija i Sjeverna Makedonija postati članice EU najranije u 2030, s obirom da Srbija i Crna Gora pregovaraju više od jedne decenije, a da nisu ni blizu članstva.

"Teško je napraviti bilo kakvo poređenje jer je u svakom periodu, u svakom trenutku, situacija drugačija. Ali za osam godina, što je tačno 2030, mislim da je to ostvarivo, jer je Češkoj trebalo osam godina. U nekim slučajevima je bilo osam godina, za Hrvatsku je bila malo pametnija procedura, a vi ste spomenuli druge dvije zemlje, ali bio je to jedan ne baš povoljan period za proširenje", rekao je Ludva.

Ali danas vlada nova geopolitička situacija, istakao je češki ambasador i dodao da su svi svjesni da Zapadni Balkan treba da bude u Evropskoj uniji.

"Naravno, Zapadni Balkan treba da bude spreman, bez sumnje, ali taj postupak treba da ide neometano s obzirom na geopolitičku situaciju. Zapadni Balkan treba da bude u Evropi. Zato, mislim da, vraćajući se na vaše pitanje, 2030. je ostvariva, ako sve ide bez problema", rekao je Ludva.

Bonus video: