Vučić: Jasno da oko tablica i većih pitanja ne može doći do kompromisa

"U danima pred nama radićemo vrijedno da sačuvamo mir za naš narod, a da istovremeno osiguramo budućnost za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", poručio je predsjednik Srbije

15259 pregleda 20 komentar(a)
Vučić, Foto: Boris Pejović
Vučić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.08.2022. 08:57h

Drugi dio razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom završen je 15 minuta poslije ponoći.

Vučić je rekao da će se razgovori nastaviti, u nadi da će se postići neko kompromisno rješenje.

"Vjerujem da ćemo moći u narednim danima koji su pred nama makar za jedan mali dio da postignemo neko kompromisno rješenje, pošto je jasno da oko tablica i nekih većih pitanja do takvog rješenja ne može da dođe uopšte", rekao je Vučić u video obraćanju na Instagramu.

Dodao je da i to što se nada - nije ništa sigurno, te da je potrebno mnogo garancija i još mnogo rada, prenosi RTS.

"Ali, u danima pred nama radićemo vrijedno da sačuvamo mir za naš narod, a da istovremeno osiguramo budućnost za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", poručio je predsjednik Srbije.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori SAD i EU u Srbiji, Kristofer Hil i Emanuel Žiofre. Vučić se sa Lajčakom i Eskobarom sastao i tokom popodneva, poslije čega je izjavio da razgovori nisu bili laki i da će se nastaviti u 22 časa.

Lajčak: Cijenim napor da podrži evropsko rješenje, razgovori se nastavljaju

Lajčak je izjavio da se, nakon razgovora sa Vučićem, nada da su pregovori Beograda i Prištine na dobrom putu i da se razgovori nastavljaju.

"Poslije druge runde razgovora kasno sinoć, nadam se da smo na dobrom putu. Cijenim iskreni napor predsjednika Srbije da se podrži evropsko rješenje. Naši razgovori će se nastaviti", napisao je Lajčak danas na Tviteru.

Prije sastanka sa predsjednikom Srbije, Lajčak i Eskobar su zajedno razgovarali sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petrom Petkovićem.

Prije sastanaka u Beogradu specijalni izaslanici EU i SAD razgovarali su u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i sa predstavnicima Srpske liste. Eskobar je nakon sastanka rekao da su razmotrili zabrinutost gradonačelnika, dok je Lajčak poručio da su dobre opcije one koje čuvaju mir i normalnu atmosferu na terenu.

Lajčak i Eskobar u Beograd su došli iz Prištine, gdje su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, a u susret 1. septembru do kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama.

Bonus video: