mediji izvijestili o dugim redovima na najmanje dva granična prelaza

Albanija izvještava o novom sajber napadu Irana: Policijski sistem na meti

"Preliminarni rezultati pokazuju da je napad izvršila ista ruka", navodi se u saopštenju

4894 pregleda 1 komentar(a)
Zastava Irana na ambasadi te države u Albaniji, Foto: Reuters
Zastava Irana na ambasadi te države u Albaniji, Foto: Reuters

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije saopštilo je danas da je jedan od njenih sistema na graničnim prelazima pogođen sajber napadom, kao i da je došao iz istog iranskog izvora kao i raniji koji je doveo do prekida diplomatskih odnosa sa Iranom.

U saopštenju se navodi da je sinoć utvrđeno da je sistem za komunikaciju albanske policije "pod sajber napadom sličnim onom koji je vladin portal E-Albanija pretrpio u julu".

"Preliminarni rezultati pokazuju da je napad izvršila ista ruka", navodi se u saopštenju i dodaje da su vlasti privremeno isključile sve sisteme, među kojima je i sistem upravljanja informacijama (TIMS), koji evidentira ulaske i izlaske na graničnim prelazima.

Lokalni mediji izvijestili su o dugim redovima na najmanje dva granična prelaza na jugu.

Albanija, članica NATO-a, prekinula je diplomatske veze sa Iranom i protjerala je ove nedjelje osoblje ambasade. To je prvi poznati slučaj da je neka zemlja prekinula diplomatske odnose zbog sajber napada.

"Još jedan sajber napad od istih agresora koje su već razotkrili i osudili albanski saveznici i prijateljske zemlje, zabilježen je sinoć na sistemu TIMS", napisao je premijer Edi Rama na Tviteru danas, dodajući da zvaničnici koordiniraju odbrambeni rad sa saveznicima.

Američka vlada je u petak uvela sankcije iranskoj obavještajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na sajber napad na Albaniju. NATO i Evropska unija takođe su osudili taj napad i podržali potez Albanije.