Ivanić: Imamo dokaze koji bi mogli poništiti izbore u RS, Dodikovo vrijeme je prošlo

"Vjerujem da je na dan izbora bilo jako puno nepravilnosti, posebno poslije 23 sata kada je (lider SNSD-a i kandidat za predsjednika RS) Milorad Dodik shvatio da bi mogao izgubiti", rekao je Ivanić za regionalnu N1 televiziju

16257 pregleda 10 komentar(a)
Ivanić, Foto: Screenshot/Youtube
Ivanić, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Mladen Ivanić izjavio je da postoje dokazi o izbornim nepravilnostima koji bi mogli poništiti izbore u Republici Srpskoj (RS).

"Vjerujem da je na dan izbora bilo jako puno nepravilnosti, posebno poslije 23 sata kada je (lider SNSD-a i kandidat za predsjednika RS) Milorad Dodik shvatio da bi mogao izgubiti", rekao je Ivanić za regionalnu N1 televiziju.

Prema njegovim riječima, tada su posmatrači opozicije uklonjeni sa biračkih mjesta.

"Imamo nelogičnih podataka. Vidjećemo šta će reći Centralna izborna komisija (CIK), a mi imamo dokaze koji bi mogli čak i poništiti izbore u RS", naveo je Ivanić, koji je i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP).

On je dalje kazao da je kandidatkinja opozicije za predsjednika RS Jelena Trivić postigla jako dobar rezultat, kojim je on "impresioniran".

"Ona je bila jako snažan i dobar kandidat", ocijenio je Ivanić.

Dodao je da je Dodik izgubio kredibilitet, čak i u situaciji da ne budu poništeni rezultati izbora za predsjednički nivo.

"On je politički izgubio i njegov kredibilitet je narušen. I to je poruka za njega – da je njegovo vrijeme prošlo", naveo je Ivanić.

Govoreći o rezultatima izbora na nivou cijele BiH, on je ocijenio da je jedina promjena Denis Bećirović (SDP), umjesto Bakira Izetbegovića (SDA).

"Ako se Bećirović zadrži na kursu njegovih poruka, neće doći do promjena, jer smatram da u nekim situacijama zna biti grublji od Izetbegovića", ocijenio je bivši član Predsjedništva BiH.

Još je kazao da Željka Cvijanović, koja je pobijedila za srpskog člana Predsjedništva BiH, "nije osoba koja donosi odluke, već ih donosi Milorad Dodik".

"Zbog istog sastava, SNSD-a zajedno sa HDZ-om i SDA, i dalje ćemo imati istu priču – stagnaciju i konflikte", smatra Ivanić.

Govoreći o nametnutim odlukama Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, on je rekao da "ne zna da li je dobro da 27 godina poslije rata BiH ima Visokog predstavnika, koji donosi čak izmjene Ustava".

Bonus video: