Lideri Zapadnog Balkana u četvrtak potpisuju tri sporazuma Berlinskog procesa

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu. Cilj procesa je da se ubrza saradnja šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU

4450 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lideri Zapadnog Balkana će u četvrtak u Berlinu potpisati tri sporazuma, o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisaće regionalne sporazume na samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Tri sporazuma su odobrili ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke na sastanku koji je 21. oktobra organizovala njemačka vlada.

Samit će otvoriti njemački kancelar Olaf Šolc, a glavne teme razgovora biće budućnost Berlinskog procesa i Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i energetska bezbjednost i tranzicija.

Poslije radnih sesija uslijediće ceremonija potpisivanja tri sporazuma, a zatim sastanci sa predstavnicima Foruma mladih i civilnog društva.

Na kraju samita biće održana zajednička konferencija za novinare njemačkog kancelara, premijera zemlje koja će biti domaćin narednog samita Berlinskog procesa i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Poslije tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj i 2020. Sofija.

Cilj procesa je da se ubrza saradnja šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unaprjeđenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

Bonus video: