EU upozorila na eskalaciju i nasilje

Borel je rekao da će informisati države članice EU i partnere Unije "o ponašanju strana i nedostatku poštovanja međunarodno-pravnih obaveza"

10740 pregleda 5 komentar(a)
Sa jučerašnjih pregovora u Briselu, Foto: Beta
Sa jučerašnjih pregovora u Briselu, Foto: Beta

Evropska unija je juče upozorila na "eskalaciju i nasilje" nakon što lideri Kosova i Srbije nisu uspjeli da se dogovore o rješavanju spora oko registarskih tablica koje koriste kosovski Srbi.

"Mislim da postoji važna odgovornost na stranama obojice lidera za neuspjeh današnjih razgovora i bilo kakvu eskalaciju i naslije koji se mogu desiti na terenu narednih dana", prenio je Rojters upozorenje šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

Borel je juče u Briselu, poslije osmočasovnih sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, izjavio da je Beograd prihvatio predlog EU za izlazak iz krize oko pitanja registarskih tablica, a da Priština nije.

Nakon odvojenih i trilateralnog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Borel je rekao da dvije strane nisu postigle dogovor o pitanju obavezne preregistracije srpskih na kosovske tablice.

Vučić i Borel
Vučić i Borelfoto: Beta

On je zatražio da Kosovo odmah suspenduje dalje korake vezane za preregistraciju tablica, a da Srbija suspenduje izdavanje registarskih tablica za gradove na Kosovu, što će objema stranama dati "pristor i vrijeme" da nađu rješenje.

Borel je rekao da će informisati države članice EU i partnere Unije "o ponašanju strana i nedostatku poštovanja međunarodno-pravnih obaveza" i dodao da se to "prije svega odnosi na Kosovo", prenijela je Beta.

"Rekao sam liderima da očekujemo, ako je pristupanje EU njihov krajnji cilj, kao što govore, da se ponašaju u skladu s tim".

Vučić je rekao da u pregovorima s Prištinom nije postignut "apsolutno nikakav dogovor jer albanska strana niti jednog sekunda nije željela da prihvati ništa". On je dodao da je Beograd bio "potpuno konstruktivan" i da je prihvatio "deset puta mijenjane tekstove".

"Pred nama su besane noći i teški dani. Mi ćemo poslušati savjet visokog predstavnika Borela, a vidjećemo šta će da radi druga strana", rekao je Vučić.

Kurti je kazao da je spreman za nove sastanke o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a ne da se bave samo jednim pitanjem.

"Ne možemo biti neodgovorni i ne baviti se pravim pitanjima ... Ne možemo se pretvoriti u državne lideri koji se bave samo registarskim tablicama i koji ne razgovaraju o tome kako da normalizuju odnose," rekao je novinarima u Briselu.

Pripadnici Euleksa u sjevernoj Mitrovici
Pripadnici Euleksa u sjevernoj Mitrovicifoto: Reuters

Vučić je sinoć na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio je da je situacija na Kosovu napeta, ali da nema razloga za paniku. Dodao je da će razgovarati sa Srbima sa Kosova i poručiti im da je zajednički interes mir, te da ako budu protestovali, da taj protest bude miran i demokratski.

"Nedavno smo dobili najnovije obavještajne podatke, situacija je veoma teška, na ivici sukoba. Učinićemo sve da sačuvamo mir," rekao je Vučić novinarima.

Kurti je kritikovao Borela zbog odustajanja od marta 2023. godine kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borel, odustali od roka marta 2023. i iz predloga EU za normalizaciju odnosa", rekao je Kurti u Briselu, objašnjavajući da za Kosovo nije prihvatljivo "ono čime smo ovdje pozvani: dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor o punoj normalizaciji odnosa. Krajnji rok je bio mart 2023."

Stotine policajaca, sudija, tužilaca i drugih državnih radnika iz redova srpske manjine na sjeveru Kosova dalo je otkaz ovog mjeseca u znak protesta protiv plana vlade u Prištini o preregistraciji automobila sa srpskim tablicama.

Bonus video: