Priština demantuje da je podigla borbenu gotovost: To je dio propagande Srbije i Rusije

Da je Priština navodno podigla borbenu gotovost, nakon pisanja pretežno medija u Beogradu, izjavio je sinoć i srpski predsjednik Aleksandar Vučić

7720 pregleda 17 komentar(a)
Dželjalj Svećlja, Foto: Printscreen YouTube/RTK
Dželjalj Svećlja, Foto: Printscreen YouTube/RTK

Izjave da je Kosovo podiglo stanje pripravnosti potpuno su neistinite i dio su propagande dvojca Srbija - Rusija, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, objavio je KoSSev, a prenosi N1.

Da je Priština navodno podigla borbenu gotovost, nakon pisanja pretežno medija u Beogradu, izjavio je sinoć i srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je u video poruci na Instagramu, govoreći prvenstveno o tome što je poglavar Srpske pravoslavne crkve juče vraćen sa prelaza Merdare, ali i o trenutnoj situaciji i zaštiti Srba na Kosovu, pomenuo i navodno naoružavanje Albanaca, podsjeća KoSSev.

"U skladu sa tim, a poslije naoružavanja Albanaca i poslije podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mjere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju", kazao je sinoć Vučić.

Priština se sinoć o navodima iz Beograda nije oglašavala, ali je iz kosovskog MUP-a danas demantovano da su podigli bezbjednosne snage, optuživši Srbiju za "propagandu", zajedno sa Rusijom, ali i za onu stranu koja ima za cilj "destabilizaciju i rat".

"Izjave da je Kosovo podiglo stanje pripravnosti su potpuno neistinite i dio su propagande dvojca Srbija - Rusija. Kosovo nema agresivan pristup i osvajačke težnje kao Srbija. Kosovo ima za cilj mir i stabilnost, dok Srbija ima za cilj destabilizaciju i rat", naveo je Svećlja.

Podsjetio je da je Srbija ta koja je podigla stanje borbene gotovosti i "naređuje postavljanje novih barikada", ali, kaže on, "kako bi zaštitila kriminalne grupe na sjeveru".

"Upravo je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla stanje vojne gotovosti, te naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu", napisao je Svećlja na Fejsbuku.

Svećlja kaže da Prištinu, sa druge strane, "ne zanima rat", te su oni samo posvećeni "borbi protiv kriminala i terorizma na Kosovu", a da je to ono što Srbiju i koči.

"Srbiju to koči, jer je godinama podržavala kriminalne grupe na sjeveru zemlje u svim oblicima", kaže.

Ujedno je optužio Vučića da on želi da "po svaku cijenu naruši demokratske vrijednosti Kosova".

"Kad god borba protiv kriminala otkriva da je legitimno vršenje vlasti u našoj zemlji na korist svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost, Srbija na čelu sa Vučićem po svaku cijenu pokušava da naruši demokratske vrijednosti koje naša zemlja promoviše i nastaviće da štiti".

Ono što policija Kosova radi, dodaje Svećlja, samo je sprovođenje mandata i svakodnevni zadaci – "a ne priprema za rat".

Beogradu je poručio da se sa barikadama "bori za suverenitet susjedne države".

"Sa barikadama kao oruđem, Srbija se bori za suverenitet i teritorijalni integritet susjedne države – Kosova, a mi smo zainteresovani da se borimo protiv kriminala i kriminalnih grupa unutar naše države, ma ko oni bili", naglasio je Svećlja.

Bonus video: