Makron naglasio odgovornost kosovskih vlasti zbog zaoštravanja situacije

"Vrlo smo jasno rekli kosovskim vlastima da je greška sprovoditi izbore", rekao je francuski predsjednik

2649 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron naglasio je danas odgovornost kosovskih vlasti u pogoršanju situacije na Kosovu, poslije nasilnih sukoba u kojima je povrijeđeno 30 vojnika NATO snaga.

"Vrlo je jasno da postoji odgovornost kosovskih vlasti u aktuelnoj situaciji i nepoštovanje sporazuma, koji je bio važan i koji je bio zaključen prije samo nekoliko nedjelja", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Bratislavi u Slovačkoj, gdje učestvuje na Globalnoj bezbjednosnoj konferenciji Globsec.

Posljednjih nekoliko dana situacija je vrlo napeta u toj oblasti, koja ide iz krize u krizu godinama, navodi agencija Frans pres. Agencija podsjeća da su Srbi bojkotovali lokalne izbore u aprilu što se završilo tako da su albanski gradonačelnici izabrani sa izlaznošću od manje od 3,5 odsto, i da je njihovo preuzimanje dužnosti prošle nedjelje "dolilo ulje na vatru".

"Vrlo smo jasno rekli kosovskim vlastima da je greška sprovoditi izbore", rekao je Makron.

Francuski predsjednik je izraziio želju da zajedno vidi kosovsku predsjednicu i srpskog predsjednika sjutra na margini samita Evropske političke zajednice koji se održava u Kišinjevu, u Moldaviji, zajedno sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, "kao što smo uradili na margini sastanka u Pragu".

Evropska politička zajednica, neformalni diplomatski forum nastao prošle godine na inicijativu francuskog predsjednika Makrona, održaće svoj drugi sastanak 1. juna u Moldaviji. Prvi sastanak održan je u Pragu 6. ​​oktobra prošle godine.

Francuski predsjednik je zamerio kosovskim zvaničnicima da nisu poštovali sporazum koji je postignut u procesu pokrenutom pod evropskim posredovanjem, sa posebnim učešćem čeških pregovarača, kancelara Šolca, visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borelja i njega.

Bonus video: