Kosovo: Jednomjesečni pritvor za dvojicu uhapšenih u Zvečanu

Terete se za četiri krivična djela, od kojih je najteže napad na ustavni poredak, kaže Vasić

9694 pregleda 3 komentar(a)
Sukobi ispred Opštine Zvečan na Kosovu, Foto: Reuters
Sukobi ispred Opštine Zvečan na Kosovu, Foto: Reuters

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomjesečni pritvor za dvije osobe inicijala R.P. i D.O, uhapšene u ponedjeljak u Zvečanu na Kosovu.

Sumnja se da su učestvovali u sukobima srpskih demonstranata i pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) u toj opštini.

Oni su, kako je saopšteno iz Tužilaštva, osumnjičeni da su počinili krivična djela "udruživanje radi protivustavnog djelovanja, sa ciljem napada na ustavni poredak Republike Kosovo, ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom" i "napada na službeno lice".

Više desetina ljudi, uključujući 30 vojnika KFOR-a povređeno je u incidentima.

Osnovni sud u Prištini odredio je mjeru sudskog pritvora R. P. i D. O, potvrdio je advokat Dejan Vasić za Radio Slobodna Evropa.

Terete se za četiri krivična djela, od kojih je najteže napad na ustavni poredak, kaže Vasić.

"Po meni sa baš bukvalno nikakvim obrazloženjem, u pogledu osnovanosti sumnji. Ovo je prvi put da vidim da neko osnovanu sumnju temelji na čitanju izvještaja iz novina i medija i bez jednog jedinog konkretnog dokaza za bilo šta što se njima stavlja na teret. Mi ćemo se sjutra pojaviti na Apelacionom sudu za koji se nadamo, ali ne očekujemo da će imati više sluha" rekao je Vasić.

Naveo je da će tokom dana znati u koju pritvorsku jedinicu će biti prebačeni.

Protesti u opštinama na sjeveru Kosova, području naseljenom većinom Srbima - Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću počeli su 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada u znak protesta protiv ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgrade ovih opština.

Izbori u četiri opštine na sjeveru zemlje održani su 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika opštine iz redova Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, u novembru prošle godine.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne priznaje izbor novih gradonačelnika.

Bonus video: