Bregu: Protekla godina najznačajna za Zapadni Balkan po pitanju regionalne saradnje

"Treba cijeniti plan čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske unije (EU), koji je nedavno najavila predsjednica EK", rekla je Bregu

5669 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak Regionalnog savjeta za saradnju u Budvi, Foto: Savjet za regionalnu saradnju
Sastanak Regionalnog savjeta za saradnju u Budvi, Foto: Savjet za regionalnu saradnju

Protekla godina jedna je od najznačajnijih za Zapadni Balkan, i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona, kroz Zajedničko regionalno tržište, izjavila je generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je danas na otvaranju 15. godišnjeg sastanka RCC-a u Budvi rekla je da savjet u saradnji s regionalnim organizacijama i Generalnom direkcijom Evropske komisije (EK) za susjedstvo i pregovore o proširenju, pokrenuo novi projekat "Oblikovanje sveobuhvatne regionalne saradnje: Udruživanje većih regionalnih napora u cilju regionalne povezanosti i zajedništva".

"Treba cijeniti plan čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske unije (EU), koji je nedavno najavila predsjednica EK", rekla je Bregu.

Ona je rekla da plan EU u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i RCC-a da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU kroz politiku "postupnog uvođenja" koja omogućava opipljivije koristi i prije punopravnog članstva.

Na sastanku se video linkom obratio evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varheji.

"Regionalna ekonomska integracija zasnovana na pravilima EU postepeno približava region jedinstvenom evropskom tržištu i prije samog pristupanja", rekao je Varheji.

Bonus video: