Njemačka pauzira saradnju sa Kosovom u nekoliko oblasti

Mjere se, kako se navodi, neće odnositi na projekte sa sektorom civilnog društva ni na projekte koji se realizuju

2626 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka je odlučila da privremeno pauzira saradnju sa Kosovom u nekoliko oblasti jer vlada Aljbina Kurtija ne preduzima korake ka smirivanju situacije na sjeveru, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi Njemačke u Prištini.

Takvu odluku Njemačka je donijela u skladu sa politikom Evropske unije, koja je prethodno uvela mjere protiv Kosova, navodi se u odgovoru Ambasade.

"Mere uključuju odlaganje vladinih konsultacija o saradnji za razvoj, pauzira se predviđeno bilateralno klimatsko partnerstvo i pružanje specifične opreme onima koji pružaju bezbjednost", navela je Ambasada.

Mjere se, kako se navodi, neće odnositi na projekte sa sektorom civilnog društva ni na projekte koji se realizuju.

Ambasada je navela da projekti koji se sada pauziraju mogu da budu ponovo pokrenuti čim kosovska vlada počne sa "hitnim mjerama za deeskalaciju".

"Njemačka eksplicitno podržava napore EU i rad specijalnog predstavnika (za dijalog Beograda i Prištine Miroslava) Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU", dodala je Ambasada.

Mjere koje je EU preduzela protiv Kosova jer je Kurtijeva vlada ignorisala zahtjeve za deeskalaciju situacije, uključuju privremenu obustavu rada u radnim tijelima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou i suspenziju bilateralnih posjeta, izuzev onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru Kosova.

Zahtjevi koje je EU ranije postavila Prištini i Beogradu su hitna deeskalacija situacije i održavanje novih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, uz učešće Srba, i povratak primjeni dogovora iz Ohrida, što uključuje i sve ranije postignute sporazume.

Najnovija kriza na sjeveru Kosova traje od 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom - etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

Bonus video: