Vučić: Srbija će nastaviti da razvija prijateljske odnose s Albanijom

Vučić je izjavio, povodom tenzija na sjeveru Kosova, da ne misli da se "bilo ko normalan raduje novim nacionalnim rovovima i mogućnosti bilo kakvih sukoba"

14502 pregleda 12 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je večeras da će zvanični Beograd nastaviti da razvija prijateljske odnose s Albanijom, uprkos, kako je naveo, ponekad različitim stavovima o pojedinim pitanjima.

"Srbija će dati sve od sebe da nastavi da razvija iskrene i istinski prijateljske odnose s Albanijom", rekao je on na konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Vučić je kazao da je Rama "uvijek dobrodošao u Srbiju" i to "ma kako ponekad imali različite stavove o pojedinim pitanjima".

Predsjednik Srbije je rekao da je s albanskim premijerom razgovorao o svim regionalnim pitanjima i o, kako je kazao, "našim nerijetko različitim pogledima na situaciju na Kosovu".

"Ne mislim da bi bilo ni korektno ni fer da bilo šta iznosim... niti mislim da će on to da čini, o razlikama i eventualno naše poglede ili viđenja kako da se problemi rješavaju", kazao je Vučić.

Prema negovim riječima, to će biti ostavljeno za dvije države "i dalji tok razgovora tokom večeri".

Vučić je kazao i da s Ramom razgovarao i o Berlinskom procesu i o inicijativi "Otvreni Balkan", koju su pokrenuli Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Kazao je da Srbija pozdravlja angažovanje i lični doprinos Rame u okviru Berlinskog procesa.

Berlinski proces je koristan regionalni format, koji će doprinijeti unaprjeđenju procesa pomiranja i prevazilaženju naslijeđenih problema iz prošlosti", kazao je on.

Ocijenio je da je inicijativa "Otvoreni Balkan" donijela ogromne koristi građanima i da u okviru nje "još mnogo toga može da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životu svih građana".

Najavio je i nastavak razgovara za organizovanje, u novembru u Beograd, vinskog sajma u okviru te inicijative.

Prema njegovim riječima, poslije decenija ćutanja u odnosima između dvije države i dva naroda, loše političko nasljeđe se mijenja a Srbija i Albanija su pokazale da mogu da idu naprijed i da sarađuju.

"Niko normalan se ne raduje novim nacionalnim rovovima i mogućnosti sukoba"

Vučić je izjavio, povodom tenzija na sjeveru Kosova, da ne misli da se "bilo ko normalan raduje novim nacionalnim rovovima i mogućnosti bilo kakvih sukoba".

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji s Ramom rekao da, što se tiče plana za deeskalaciju u opštinama na sjeveru Kosova, očekuje da se povuku gradonačelnici koji su izabrani na lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali.

"Sve ostalo srpska strana je već ispunila", rekao je Vučić i dodao da "nije proklamacija" da Srbija želi mir, već da na tome i radi.

Na pitanje kada će se susresti i razgovarati s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je odgovorio da je otvoren za to da se razgovorom nađe mirno rješenje problema.

"Za mene i za nas najvažnije je da sačuvamo mir i da razmišljamo o ekonomskom rastu", kazao je Vučić.

On je rekao da nije vidio predlog statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) Edija Rame.

Vučić je istakao da, po francusko-njemačkom predlogu, ZSO mora biti zasnovana na onome što je prihvaćeno i potpisano u Briselu, na pregovorima Beograda i Prištine, 2013. i 2015. godine.

"Jedini nadležan da predstavlja statut (ZSO) je srpski upravljački tim, u skladu sa Briselskim sporazumom, što je postignuto do avgusta 2015. Niko drugi nije dužan da predstavi nacrt statuta izuzev srpskog upravljačkog tima", rekao je Vučić.

Rama: Napredak moguć jedino uz dogovor koji proizlazi iz francusko-njemačkog plana

Rama je, povodom krize u odnosima Srbije i Kosova, rekao da je napredak moguć jedino uz dijalog i dogovor koji proizlazi iz takozvanog francusko-njemačkog plana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa Vučićem, Rama je rekao da "niko ne treba da potcijeni rizik od eskalacije tenzije do tačke kada bi neki naoružani pokreti mogli da počnu da rade nešto što se nipošto ne smije dozvoliti".

"To bi nas dovelo do situacije koja je možda uporediva sa Donbasom (na istoku Ukrajine), do stvaranja neke teritorije u regionu (Zapadnog Balkana) koja bi dovela do posljedica nezamislivih razmjera. Danas je situacija takva da ju je moguće kontrolisati i postoje jasno definisane tačke za deeskalaciju", kazao je Rama.

Naveo je da je neophodno da prevlada "nekog zajedničko stanovište" i da proces dijaloga Beograda i Prištine bude "normalno nastavljen".

Povodom predloga statuta Zajednice srpskih oština (ZSO) koji je sačinio, Rama je rekao da ga je predao "kumovima francusko-njemačkog plana", francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, i da Beograd i Priština "mogu da ga uzmu u razmatranje ili da ga ne uzmu".

Vučić je na to odgovorio da za predstavljanje Statuta ZSO "nisu nadležni nikakvi kumovi, ni Francuska ni Njemačka, već isključivo srpski upravljački tim, u skladu sa Briselskim sporazumom", i najavio da će večeras nastaviti razgovor sa albanskim premijerom.

Rama je uzvratio Vučiću rekavši da su Šolc i Makron "kumovi francusko-njemačkog plana, a ne Statuta ZSO, jer taj plan potiče iz Francuske i Njemačke, a ne iz Srbije".

"Predlog Statuta ZSO bio je usmjeren samo ka postizanju pozitivnog uticaja na sam proces (dijaloga) i nema nikakvu drugu svrhu", naveo je Rama.

Vučić mu je na to odgovorio da se u Srbiji "kumovima ne zovu oni koji nameću određene odluke".

"U Srbiji kumove birate sami i pozovete ih na krštenje ili na vjenčanje. Kod nas se kumovima ne zovu oni koji vam nameću određene odluke", kazao je Vučić Rami.

Rama je rekao i da je odugovlačenje Prištine u procesu formiranja ZSO "strateška greška", kao i insistiranje kosovskih vlasti da policija ostane u zgradama lokalnih samouprava na sjeveru Kosova.

"Greška je insistirati i da (novi) gradonačelnici (Albanci), koji su izabrani uz bojkot (srpske zajednice) ostanu u opštinskim zgradama, oni prave prepreku da se dođe do rješenja", naveo je.

Upitan da li će Albanija kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN podržati Vučićev zahtjev da bude održana sjednica tog tijela o situaciji na sjeveru Kosova, Rama je rekao da je sve što Albanija čini "rezultat konsultacija sa supersilama".

Bonus video: