S. Makedonija: Poslanici albanske DUI podnijeli uslovljene ostavke da bi VMRO DPMNE podržao ustavne izmjene

Izlazak DUI iz Vlade Sjeverne Makedonije, kako podsjećaju mediji, kao uslov je postavio lider VMRO - DPMNE Hristijan Mickoski na sastanku sa premijerom Dimitrom Kovačevskim u Klubu poslanika u Skoplju 7. juna

5272 pregleda 4 komentar(a)
Skoplje (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Skoplje (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministri albanske partije Demokratska unija za integraciju (DUI) podnijeli su uslovljene ostavke premijeru Sjeverne Makedonije Dimitru Kovačevskom, koje će stupiti na snagu kada opoziciona VMRO DPMNE bude glasala za amandmane radi uvođenja Bugara u Ustav.

To je saopštio neprikosnoveni lider te najveće albanske partije u Sjevernoj Makedonijii Ali Ahmeti, koji je pismo koalicionom partneru, premijeru i lideru SDSM, Dimitru Kovačevskom objavio na Fejsbuku (facebook.com/AliAhmetiOfficial).

Odluku o podnošenju ostavki Ahmeti je obrazložio time da je VMRO-DPMNE podršku ustavnim izmjenama uslovio izlaskom DUI iz Vlade i istakao da je to neophodno jer je država u kritičnoj fazi evrointegrativnog procesa, te u vladajućoj albanskoj partiji "preuzimaju odgovornost i odgovorne korake".

Izlazak DUI iz Vlade Sjeverne Makedonije, kako podsjećaju mediji, kao uslov je postavio lider VMRO - DPMNE Hristijan Mickoski na sastanku sa premijerom Dimitrom Kovačevskim u Klubu poslanika u Skoplju 7. juna.

Vladajuća koalicija je počela proces ustavnih izmjena radi uvođenja Bugara u Ustav da bi do kraja novembra ispunila tu obavezu za nastavak pregovora sa EU, ali, po riječima ministra spoljnih poslova i potpredsjednika DUI Bujara Osmanija, nedostaje joj osam glasova za potrebni dvotrećinsku većinu u parlamentu sa 120 mjesta.

Sjeverna Makedonija je u julu 2022. godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da do završetka skrininga unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija nema neophodnu podršku VMRO DPMNE koja svakodnevno ponavlja da "ne pristaje na promjene po bugarskom diktatu" i traži prijevremene izbore.

Bonus video: